Ο Οργανισμός Junior Achievemen tCyprus παρουσίασε τα νέα προγράμματα του


«Μαθητική Επιχείρηση», «Ξοδεύοντας έξυπνα», «Οικονομικά για την Επιτυχία» και  «Επιχειρηματικότητα στην Προπαρασκευαστική Μαθητεία»

Στην καθιερωμένη διάσκεψη τύπου ο Οργανισμός Junior Achievement Κύπρου (JA) παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων του για το έτος 2019-2020.  Η Διάσκεψη Τύπου πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020 στα κτήρια της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία.  Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν των παρουσίαση των προγραμμάτων του Οργανισμού: «Μαθητική Επιχείρηση», «Ξοδεύοντας έξυπνα», «Οικονομικά για την Επιτυχία» και  «Επιχειρηματικότητα στην Προπαρασκευαστική Μαθητεία» τα οποία διοργανώνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και των προγραμμάτων «Ημερίδα Καινοτομίας» και «JA Startup».

Στην παρουσίασή της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού κα. Αντιγόνη Κωμοδίκη ανέφερε ότι φέτος είναι η έβδομη χρονιά που εφαρμόζεται στη Μέση Εκπαίδευση το πρόγραμμα «Μαθητική Επιχείρηση» και ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 32 σχολεία, 46 καθηγητές και πάνω από 600 μαθητές και μαθήτριες! Η νικήτρια ομάδα, πρόσθεσε, θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την «Επιχείρηση της Χρονιάς» που φέτος θα λάβει χώρα στο Cascais, της Πορτογαλίας, τον Ιούλιο του 2020. Η κα. Κωμοδίκη, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των προγραμμάτων του Οργανισμού τονίζοντας τη θετική επίδραση στις επιχειρηματικές δεξιότητες όπως είναι η πρωτοβουλία, η δημιουργικότητα, η ανάληψη ρίσκου και ευθύνης, η αυτεπάρκεια, η αυτοπεποίθηση, η ομαδικότητα και η συνεργασία. Και όλα αυτά στην προσπάθεια δημιουργίας μίας εικονικής επιχείρησης που προσφέρει ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία.  Εξίσου σημαντικά, τόνισε, είναι και τα υπόλοιπα προγράμματα του Οργανισμού.

Κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά εφαρμόστηκε σε πιλοτική βάση το πρόγραμμα «Οικονομικά για την Επιτυχία» σε πέντε Γυμνάσια σε όλη την Κύπρο. Περισσότεροι από 360 μαθητές και μαθήτριες Β΄ Γυμνασίου εξοικειώθηκαν με χρηματοοικονομικές έννοιες, ενώ γνώρισαν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους μέσα από δραστηριότητες αυτογνωσίας.

Το πρόγραμμα «Ξοδεύοντας Έξυπνα» που εφαρμόζεται στη Δημοτική Εκπαίδευση αναπτύσσοντας δεξιότητες χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού θα εφαρμοστεί φέτος σε 27 σχολεία. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αποφασίστηκε όπως φέτος στηριχθεί εκτεταμένα η εκπαίδευση στην επαρχία, με αποτέλεσμα 10 τουλάχιστον σχολεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα να είναι σχολεία σε χωριά, κυρίως της ορεινής Κύπρου.

Νωρίτερα φέτος εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία και η «Ημερίδα Καινοτομίας».  Η ημερίδα που έχει δικοινοτικό χαρακτήρα, ενισχύει το επιχειρηματικό πνεύμα της νεολαίας, καθώς οι νέες/νέοι που συμμετέχουν καλούνται να δώσουν λύσεις σε μια επιχειρηματική πρόκληση που τους δίνεται στην έναρξη.  Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ενισχύοντας την άποψη ότι η νεολαία μας δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από αυτές σε άλλες χώρες που παρουσιάζονται ως πρωτοπόροι στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Στο σημαντικό βήμα προς την κοινωνική ενσωμάτωση μαθητών και μαθητριών με λιγότερες ευκαιρίες που κάνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έρχεται να συνεισφέρει και ο Οργανισμός καθώς φέτος επαναφέρει το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα στην Προπαρασκευαστική Μαθητεία».  Ο Οργανισμός έχει ήδη διοργανώσει επιμόρφωση εκπαιδευτικών των σχολείων Προπαρασκευαστικής Μαθητείας όλης της Κύπρου, ξεδιπλώνοντας τον παιδαγωγικό ρόλο της επιχειρηματικότητας και αναδεικνύοντας τις δεξιότητες που αναπτύσσονται κατά τη δημιουργία εικονικής επιχείρησης. Στη συνέχεια, διοργανώθηκαν παρουσιάσεις προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Λευκωσίας και της Λάρνακας. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο με τη συμμετοχή και των σχολείων της Λεμεσού και Πάφου.

Ο JA Cyprus με ενθουσιασμό ανακοίνωσε την έναρξη του 1ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας JAEnterpriseChallenge 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος  JA StartUp. Για πρώτη φορά έρχεται στην Κύπρο το διάσημο πρόγραμμα του Junior Achievement Europe που ήδη υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε 300 Πανεπιστήμια από 20 χώρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τη συμμετοχή άνω των 15.000 φοιτητών ετησίως.  Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές/τριες 18-30 ετών να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα και τους βοηθάει να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες μιας επιχείρησης. Οι φοιτητές δημιουργούν ομάδες και παράλληλα με τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου των σπουδών εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, έχοντας υποστήριξη από καθηγητές και μέντορες.  Ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο ακολουθεί τις προδιαγραφές του επιστημονικού πεδίου της επιχειρηματικής εκπαίδευσης βρίσκεται σε διαδικτυακή πλατφόρμα και προσφέρεται στους φοιτητές δωρεάν. Επιπρόσθετα, οι φοιτητές λαμβάνουν υποστήριξη από έμπειρα στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων, οι οποίοι λειτουργούν ως Μέντορες στην προσπάθεια των ομάδων για υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου JA Cyprus, κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα οφέλη που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση για τη χώρα μας  καθώς και στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Ο Junior Achievement λειτουργεί ως αρωγός στοχεύοντας στο «επιχειρείν»  των νέων μας, προσθέτοντας κριτική σκέψη στις δημιουργικές ιδέες και δομή στο σχεδιασμό για την υλοποίηση των ιδεών αυτών, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










762