Ορατός ο κίνδυνος καθυστέρησης στη στελέχωση του καλοκαιριού λόγω πρόωρων αφυπηρετήσεων


Η ψήφιση του νόμου την Παρασκευή δημιουργεί νέα πρωτόγνωρα δεδομένα και θα αυξήσει την αγωνία των εκπαιδευτικών

Την ερχόμενη Παρασκευή η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την πρόωρη αφυπηρέτηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς πέναλτι. Είναι ένα αίτημα των συντεχνιών όλων των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η αναμενόμενη θετική κατάληξη του θα σημάνει την αρχή μιας υπερπροσπάθειας για εφαρμογή του νέου νόμου.

Σύμφωνα με όλες στις ενδείξεις, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Όμως στην εκπαίδευση τα πράγματα, δεν είναι τόσο ρόδινα.

Συγκεκριμένα: Η στελέχωση των σχολείων είναι σχεδόν αδύνατο να είναι έτοιμη με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κίνδυνος ενός αλαλούμ από συνεχείς πράξεις τόσο από το Υπουργείο Παιδείας όσο και από την ΕΕΥ είναι ορατός.

Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο νομοσχέδιο καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ομαλή έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο αφού σίγουρα θα παρουσιάζονται κενά στη στελέχωση.

Πως φθάσαμε όμως μέχρι εδώ;  

Όλα αυτά θα αποφεύγονταν αν δεν υπήρχε η γραφειοκρατία, ιδιαίτερα στη Νομική Υπηρεσία (για πέντε μήνες «κοιμόταν» εκεί το προσχέδιο Μάιος-Νοέμβριος) όσο και της Βουλής.

Ακόμη και την υστάτη όταν καταβλήθηκε προσπάθεια να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα για τους εκπαιδευτικούς ήλθε η γνωμάτευση ότι θα είναι αντισυνταγματική μια τέτοια ενέργεια.

Για παράδειγμα ζητήθηκε όπως για την εκπαιδευτική υπηρεσία να μη δοθεί 45νθήμερη προθεσμία για να εκδηλώσουν οι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρον για πρόωρη αφυπηρέτηση, αλλά ένας μήνας, αφού οι 15 μέρες που θα κερδίζονταν μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ήταν αρκετός χρόνος για να καλυφθούν κενά. Η απάντηση ήταν αρνητική.

Έτσι από την μεθεπόμενη Παρασκευή που θα ανακοινωθεί στην Επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας η ψήφιση του νόμου  θα αρχίσει η περίοδος των 45ημερών για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Η λήξη της περιόδου αυτής θα βρει τη δημόσια υπηρεσία να υπολειτουργεί  λόγω των αργιών του Πάσχα.

Με δεδομένο ότι οι πολλοί εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν ότι θα αφυπηρετήσουν πρόωρα είναι Διευθυντές, Β. Διευθυντές και Β. Διευθυντές Α, είναι αναγκαίο να γίνει δεύτερη σειρά προαγωγών. Η αναστάτωση που θα προκληθεί στη μέχρι τότε στελέχωση θα είναι μεγάλη, αφού θα πρέπει να καλυφθούν τα νέα κενά που δημιουργηθουν.   

   Το Υπουργείο Παιδείας θα αρχίσει τον καταρτισμό των Συμβουλευτικών Επιτροπών που θα ετοιμάσουν τους καταλόγους προτεινομένων. Ταυτόχρονα θα δίνονται 15νθήμερες προθεσμίες για τις καθιερωμένες  ενστάσεις και ακολούθως, η ΕΕΥ θα ανακοινώνει τις ημερομηνίες των συνεντεύξεων για προαγωγές (νέο 15νθήμερο).

Ταυτόχρονα θα «τρέχουν» σε δυο χρονικές περιόδους μεταθέσεις-τοποθετήσεις από την ΕΕΥ και μετακινήσεις από το Υπουργείο Παιδείας στις οποίες θα γίνονται αλλαγές αναλόγως των αφυπηρετούντων.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, με τα σημερινά δεδομένα το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι το πιο καυτό για στελέχωση αφού χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα περιμένουν στο ακουστικό είτε για διορισμό είτε για μετάθεση, τοποθέτηση, μετακίνηση είτε για προαγωγή. Αυτοί δε που θα προσκληθούν για συνέντευξη για προαγωγή θα πρέπει να παραμείνουν εντός Κύπρου αφού ίσως τότε θα είναι περίοδος διακοπών.

Το σίγουρο είναι ότι τόσο η ΕΕΥ όσο και το ΥΠΠΑΝ θα έχουν καλοκαιριάτικα να λύσουν ένα δύσκολο σταυρόλεξο.                     




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2504