Επιστολή εκτιμητών του έργου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου προς το Συμβούλιο της


Ίσως να μην σας αξίζουμε κ. Bachmann...

Το κοινό που ενδιαφέρεται για Κλασσική Μουσική στην Κύπρο είναι περιορισμένο. Η μουσική μας δημιουργία επίσης περιορισμένη. Δεν είμαστε Πράγα, ούτε Βιέννη. Υπάρχει όμως μια κοινότητα μουσικών με τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση να εμπλέκουν τη νέα γενιά σε διεργασίες μουσικής καλλιέργειας. Από αυτή την κοινότητα συντηρείται μια τοπική σκηνή μουσικών παραστάσεων και ενίοτε ξεφυτρώνουν αξιόλογα βλαστάρια που ταυτίζονται με τη μουσική δημιουργία και έχουν τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν διεθνώς.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και το αντίστοιχο ίδρυμα που τη διοικεί συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος της κρατικής χορηγίας που στηρίζει αυτή την κοινότητα. Το Συμβούλιο του ιδρύματος ορίζεται με τις συνήθεις κρατικές διαδικασίες. Το προηγούμενο Συμβούλιο της ΣΟΚ επέλεξε τον Αύγουστο του 2017 για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και Μαέστρου τον κ. Jens Georg Bachmann προσφέροντάς του τριετές συμβόλαιο.

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του, ο κ. Bachmann κατάφερε να δώσει μια ώθηση στην εμπλοκή ντόπιων μουσικών και στη συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες, δημιούργησε μεταξύ άλλων θεματικές συναυλίες, μετέφερε τη ΣΟΚ στις τοπικές κοινότητες και αύξησε τις εκδηλώσεις μουσικής δωματίου. Κατάφερε δε, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να αυξήσει σημαντικά το κοινό που παρακολουθεί σταθερά τις συναυλίες της ΣΟΚ.

O κ. Bachmann έχει το χάρισμα να είναι εξαιρετικά ποιοτικός στη δουλειά του. Ταυτόχρονα, στις συναυλίες κατορθώνει να επικοινωνεί  στο ακροατήριο τα συναισθήματα, το πάθος και το σκεπτικό του.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε προσωπικά κανέναν από τους μουσικούς ούτε και τον κ. Bachmann. Η εμπειρία όλων μας είναι ότι αυτός ο νέος άνθρωπος έφερε σημαντικές αλλαγές στη ΣΟΚ και αυτή η διαφορά κέρδισε την παρουσία και το θαυμασμό μας. Η ΣΟΚ του κ. Bachmann μας εμπνέει. Γεμίζει τα βράδια μας με ερεθίσματα και μουσικές απολαύσεις. Τέτοιες εμπειρίες κλασσικής Μουσικής δεν είχαμε βιώσει προηγουμένως στην Κύπρο. Αυτά είναι όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την παρουσία και το έργο του κ. Bachmann στην ΣΟΚ.

Μάθαμε αυτή τη βδομάδα ότι το Συμβούλιο του Ιδρύματος της ΣΟΚ αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του κ. Bachmann και να προχωρήσει σε προκήρυξη της θέσης. Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε ότι ο ίδιος ο κ. Bachmann δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει το έργο του στην Κύπρο διότι είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα το ανακοίνωνε στο «ακροατήριο της ΣΟΚ». Δικός του ο όρος. Πρώτη φορά βρέθηκε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΣΟΚ ο οποίος να δημιουργεί ειδικά για το Κυπριακό ακροατήριο, να το επικοινωνεί αυτό και να αισθάνεται αυθεντικά περήφανος για αυτή του τη δράση.

Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της ΣΟΚ είναι λανθασμένη. Στην κλασσική μουσική, ως Κύπρος, δεν έχουμε απεριόριστες επιλογές. Βρέθηκε ένας άνθρωπος ο οποίος έχει τις ικανότητες και έχει δείξει έμπρακτα με το έργο του ότι προσφέρει ποιοτικά, ανθρώπινα, με σεβασμό και πολύ καλύτερα από όσα έχουμε συνηθίσει. Είναι σε μια ηλικία που μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει και γιατί όχι, να δημιουργήσει περισσότερα και καλύτερα.

Παρακαλούμε θερμά το Συμβούλιο να αναθεωρήσει την απόφασή του. Τυχόν απώλεια του κ. Bachmann θα ήταν τεράστιο πλήγμα για το φιλόμουσο κοινό της Κύπρου και τη ΣΟΚ.

Εκ μέρους των εκτιμητών του έργου της ΣΟΚ

Γιώργος Συκαλλίδης

Μαρία Μακρή

Ντίνος Κονής

Γιούλα Κυριάκου

Αντρέας Παραλίκης

Καίτη Δημολιού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










942