202 κρούσματα Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020


Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 4,966 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 202 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Τα 10 περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες όταν ολοκληρωθεί η ιχνηλάτησή τους.

Τα υπόλοιπα 192 περιστατικά για τα οποία έγινε η διερεύνηση, προέκυψαν ως ακολούθως:

  • Από 474 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 42 κρούσματα.
  • Από 1,894 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 126 κρούσματα.
  • Από 1,129 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
  • Από 295 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 7 κρούσματα.
  • Από 288 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 1 δείγμα που λήφθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 306 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε χωριά των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, εντοπίστηκαν 8 κρούσματα.
  • Από 338 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.
  • Από 216 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Επιπλέον από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 25 εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2,581.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 16 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2. Αναμένεται σήμερα να γίνουν άλλες οκτώ εισαγωγές. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς. Επίσης, στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 δύο περιστατικά στην Λευκωσία και ένα στην Πάφο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, όσο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει σε τόσο ψηλά επίπεδα και όσο η ομάδα ιχνηλάτησης αδυνατεί, λόγω του τεράστιου αριθμού επαφών που δηλώνει το κάθε περιστατικό, να προχωρήσει έγκαιρα σε εντοπισμό και απομόνωση των ατόμων, ο κίνδυνος για να μεταδοθεί ο ιός σε ηλικιωμένα άτομα ή χρόνιους ασθενείς, αυξάνεται κατακόρυφα. Αυτό σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά και ο ήδη αυξημένος αριθμός ασθενών  που βρίσκονται σε νοσηλεία (21) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Βρισκόμαστε ίσως στο πιο κρίσιμο σημείο της πανδημίας και τυχόν αύξηση των εισαγωγών θα οδηγήσει αναπόφευκτα, στο χειρότερο σενάριο και δυστυχώς θα αρχίσουμε να μετράμε θύματα, κάτι το οποίο σίγουρα δεν είναι επιθυμητό. Υπενθυμίζεται ότι στις 15/10 στο νοσοκομείο αναφοράς νοσηλεύονταν πέντε ασθενείς, χθες δέκα, ενώ σήμερα ο αριθμός είναι στους 16, ενώ άλλοι τρεις ασθενείς βρίσκονται σε άλλα νοσηλευτήρια και δύο άτομα παραμένουν διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αναμένονται επίσης άλλες 8 εισαγωγές σήμερα το βράδυ.

 




Comments (1)

  1. Κύπρος Πολυκάρπου:
    Oct 17, 2020 at 09:20 PM

    Από σχεδόν 5000 εξετάσεις, μόνο 25 έγιναν σε περιβάλλοντα σχολείων (μαθητές/καθηγητές). Αν παρατηρήσετε και τις προηγούμενες μέρες, είναι επίσης πολύ λίγες σε σχέση με το σύνολο.
    Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί;;;;;;;;;
    Επιτέλους τι πρέπει να γίνει για να κάνουν άμεσα 1000 ελέγχους (σε μια μέρα σε σχολεία) δλδ στο 1% περίπου για να φανεί έστω δειγματοληπτικά η εικόνα των σχολείων;
    Μήπως μετά θα πρέπει να πάρουν μέτρα και μήπως αυτά τα μέτρα δεν αρέσουν γιατί ενδεχομένως να επηρεάσουν την οικονομία;
    Είναι παράλογο να κρυβόμαστε πίσω απο το δάκτυλό μας απλά και μόνο για να αποφύγουμε να παραδεχτούμε ότι τα σχολεία είναι εστία εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1959