Δύο θάνατοι και 188 κρούσματα με PCR - 2 σε σχολεία - και 57 με rapid. Σύνολικά 252 - 25-11-2020


 Συνολικά εντοπίστηκαν 252 θετικά αποτελέσματα, από τα οποία τα 64 αφορούν άτομα τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα σε rapid-tests και ακολούθως υποβλήθηκαν σε μοριακή εξέταση και επιβεβαιώνονται πλέον επίσημα ως κρούσματα. Ένα θετικό αποτέλεσμα από rapid test δεν επαληθεύτηκε με τη μέθοδο του PCR.

Ανακοινώνεται ο θάνατος δύο ασθενών με COVID-19. Η τελική αιτία θανάτου αποδίδεται στη νόσο COVID-19. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

-    Άντρα, ηλικίας 75 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

-    Άντρα, ηλικίας 64 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοοκομείου Λευκωσίας.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 45, 29 άντρες (64%) και 16 γυναίκες (36%), με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκαν σήμερα συνολικά 10,959 τεστ για ανίχνευση της νόσου COVID-19.

Α. Μοριακή Εξέταση (PCR test): Από τις 10,959 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 5,424 εργαστηριακές διαγνώσεις  διενεργήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR), με 188 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

  • Από 695 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 116 κρούσματα.
  • Από 1,766 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 41 κρούσματα.
  • Από 296 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 9 κρούσματα.
  • Από 243 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 734 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λεμεσού στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν 7 κρούσματα.
  • Από 265 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Πάφου στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν 5 κρούσματα.
  • Από 128 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λάρνακας στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 702 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λευκωσίας στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.
  • Από 90 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
  • Από 65 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, ολοκληρώθηκαν 326 εργαστηριακές διαγνώσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Αμμοχώστου στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, διεκπεραιώθηκαν 34 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν από τους κατοίκους του Κάτω Πύργου Τυλληρίας, ολοκληρώθηκαν 80 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Β. Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test): Από τα 10,959 τεστ, τα 5,535 διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με 57 θετικά αποτελέσματα, που εντοπίστηκαν ως ακολούθως:

Επαρχία

Σημεία δειγματοληψίας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Λεμεσός (σύνολο θετικών: 10)

Δημαρχείο Λεμεσού

432

4

Κοινοτικό Συμβούλιο Μουτταγιάκας

253

2

Πρώην κέντρο «Φράκτης», Ορεινή Λεμεσός, Περιοχή Τριμίκλινης-Μονιάτη-Σαϊττά

245

4

Λάρνακα (σύνολο θετικών: 12)

Α’ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου

512

10

Οίκημα Παλαιού Παντοπωλείου, Ξυλοτύμπου

381

2

Αμμόχωστος (σύνολο θετικών: 12)

Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρου

450

12

Λευκωσία (σύνολο θετικών: 21)

Κοινοτικό Συμβούλιο Κλήρου

454

4

Πλατεία Λυθροδόντα

460

4

Υπεραγορά Ιωαννίδης, Ανθούπολη

780

13

Εθνική Φρουράς (σύνολο θετικό: 2)

Στρατόπεδα Εθνικής Φρουράς παγκύπρια

1,568

2

Επιπλέον, επαληθεύτηκε με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης το θετικό αποτέλεσμα για 64 δείγματα θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες. Ένα θετικό αποτέλεσμα rapid test δεν επαληθεύτηκε από τη μοριακή εξέταση. Τα θετικά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που επιβεβαιώνονται με τη μέθοδο PCR περιλαμβάνονται στον αριθμό των ημερήσιων περιστατικών και στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων πιο κάτω.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 9,199.

Γ. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 101 ασθενείς COVID-19, ως εξής:

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου (68 ασθενείς)

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

4

Θάλαμος COVID

64

Λευκωσίας

(22 ασθενείς)

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

11 (οι 2 εκτός αναπνευστήρα)

Θάλαμος COVID

11

Λεμεσού

(11 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

11

 Συνολικά εντοπίστηκαν 252 θετικά αποτελέσματα, από τα οποία τα 64 αφορούν άτομα τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα σε rapid-tests και ακολούθως υποβλήθηκαν σε μοριακή εξέταση και επιβεβαιώνονται πλέον επίσημα ως κρούσματα. Ένα θετικό αποτέλεσμα από rapid test δεν επαληθεύτηκε με τη μέθοδο του PCR.

Τα 3 περιστατικά από το πρόγραμμα ελέγχου των γηροκομείων/κέντρων αποκατάστασης/κλειστών δομών αφορούν σε 2 ένοικους από το γηροκομείο στην Περιστερώνα και ένα ένοικο στο Ίδρυμα Απόστολος Παύλος στο Λιοπέτρι.

________________

Υπουργείο Υγείας

24 Νοεμβρίου 2020




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










850