Ο ΣΜΑΚ ζητά κοινοποίηση κριτηρίων υπολογισμού των θέσεων προαγωγής


Ο Σύνδεσμος Μαθηματικών Κύπρου, με ανακοίνωσή του, «εκφράζει τη δυσαρέσκεια του συνόλου των μελών του για τους αριθμούς θέσεων προαγωγής κατά ειδικότητα, όπως ανακοινώθηκαν στις 4 Νοεμβρίου από την ΕΕΥ.

Όπως και η ΟΕΛΜΕΚ, ζητούμε με σταθερότητα και επιμονή τα τελευταία χρόνια, την κοινοποίηση των κριτηρίων, με τα οποία υπολογίζονται και κατανέμονται οι θέσεις προαγωγής. Η διαφάνεια στη διαδικασία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να κρατούνται οι ισορροπίες και να ικανοποιείται το αίσθημα του δικαίου όλων.  Δυστυχώς, τα κριτήρια δεν δόθηκαν, ούτε φέτος, πριν την προκήρυξη των θέσεων.

Ως μαθηματικοί, θεωρούμε ότι ο αριθμός των θέσεων που δόθηκαν στον κλάδο μας είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που μας αντιστοιχεί αριθμητικά.  Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κατάλογο αριθμών που καμιά μαθηματική αναλογία δεν μπορεί να ερμηνεύσει.  Ποιο είναι άραγε το κριτήριο με το οποίο ειδικότητες έχουν ίσο αριθμό θέσεων προαγωγής με άλλες υπερδιπλάσιου μεγέθους;  Και πως αυτό το ίδιο κριτήριο, δεν εφαρμόζεται όταν συσχετίζονται δύο άλλοι κλάδοι;  Ο καθένας μπορεί να βγάλει όποια συμπεράσματα θέλει για το πως και γιατί οι «υπολογισμοί» έδωσαν αυτά τα αποτελέσματα.

Επιπλέον, έχουμε την πληροφορία πως αρχικά υπολογίστηκε μεγαλύτερος αριθμός θέσεων που όμως, κάπου στην πορεία, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο μειώθηκε.  Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε (;) κατά πόσον αυτό αληθεύει, αλλά όταν οι διαδικασίες δεν είναι διαφανείς, υπάρχει πάντα η ευκαιρία να γίνονται αθέατες παρεμβάσεις.  Δυστυχώς, δεν είναι πρώτη φορά που αφαιρέθηκαν την τελευταία στιγμή θέσεις προαγωγής από τους μαθηματικούς.

Οφείλουμε να δηλώσουμε πως δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις.  Δεν είναι δυνατόν να αδικείται, κατ’ εξακολούθηση, ο κλάδος μας και εμείς να μην αντιδρούμε.  Οι περαιτέρω ενέργειες μας θα αποφασιστούν στην αμέσως επόμενη συνεδρία του ΚΣ του ΣΜΑΚ όπου θα συζητηθεί το θέμα και οι όποιες εξελίξεις σε σχέση με αυτό.  Για την ώρα,

Καλούμε τον αξιότιμο κύριο Υπουργό:

(1)    Να δώσει οδηγίες για κοινοποίηση των κριτηρίων υπολογισμού των θέσεων, και

(2)   Να διορθώσει άμεσα την εις βάρος των μαθηματικών αδικία».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1048