ΥΠΠΑΝ: Το Σύστημα Αξιολόγησης δεν προβλέπει αύξηση του επιθεωρητισμού στα σχολεία


Αναφορικά με την απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ για το νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας επιθυμεί αρχικά να χαιρετίσει την πρόθεση της ΟΕΛΜΕΚ να παρακαθίσει σ’ ένα δομημένο διάλογο. Θεωρεί ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος, όπως και οι διασαφηνίσεις που ζητά η ΟΕΛΜΕΚ.

Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι κατά τη διαμόρφωση του Συστήματος Αξιολόγησης η Επιτροπή, στην οποία ανέθεσε το Υπουργείο τη συγγραφή της Πρότασης για το Σύστημα Αξιολόγησης, είχε τέσσερις συναντήσεις με εκπροσώπους της ΟΕΛΜΕΚ, κατά τις οποίες καταγράφηκαν οι απόψεις τους και επεξηγήθηκε το πλαίσιο του Συστήματος Αξιολόγησης. Στη συνέχεια, η Επιτροπή προέβη σε πολλές αλλαγές στο περιεχόμενο της Πρότασης, ώστε να υιοθετηθούν απόψεις των εκπαιδευτικών.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στο προτεινόμενο Σύστημα Αξιολόγησης, το Υπουργείο επισημαίνει ότι:

  1. Το Σύστημα Αξιολόγησης σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπει την αύξηση του επιθεωρητισμού στα σχολεία. Αντίθετα, στο σχέδιο προβλέπεται ότι οι επιθεωρητές έχουν μόνο καθοδηγητικό και συμβουλευτικό έργο.
  2. Το Σύστημα Αξιολόγησης είναι καθαρά παιδαγωγικού χαρακτήρα με στόχο τη μάθηση. Στο Σύστημα προβλέπονται όχι μόνο η διαγνωστική αξιολόγηση αλλά και οι τρόποι βελτίωσης του έργου των εκπαιδευτικών και των σχολείων.
  3. Το Σύστημα δεν είναι πολυδαίδαλο. Η αξιολόγηση του/της εκπαιδευτικού γίνεται σ’ ένα μόνο έντυπο με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα είναι γνωστά στους εκπαιδευτικούς. 
  4. Η οικονομική πτυχή του Συστήματος Αξιολόγησης θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εκπαιδευτικούς. Το Υπουργείο όμως τονίζει εμφαντικά ότι θα αναλάβει το οικονομικό κόστος του συμφωνηθέντος Συστήματος.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο θα επαναρχίσει σύντομα τον διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για το θέμα.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1135