11ο Παγκύπριο Μαθητικό Φεστιβάλ Σύνθεσης Τραγουδιού «Μάριος Τόκας – Κώστας Μόντης» 2019-2020


Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 11ο Παγκύπριο Μαθητικό Φεστιβάλ Σύνθεσης Τραγουδιού «Μάριος Τόκας – Κώστας Μόντης» 2019-2020, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) με συνδιοργανωτή και χορηγό το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης».

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΥΠΠΑΝ που διέπεται από τις αξίες της συμμετοχικότητας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, ο θεσμός του Παγκύπριου Μαθητικού Φεστιβάλ Σύνθεσης Τραγουδιού αναδεικνύει τόσο τον ρόλο και την πολιτιστική προσφορά των Μουσικών Σχολείων, όσο και την έμφαση της Μουσικής Εκπαίδευσης γενικότερα στον τομέα της πολιτιστικής δημιουργίας. Στόχος της διοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, ήταν η δημιουργία και παρουσίαση τραγουδιών από μαθητές και μαθήτριες Μέσης Εκπαίδευσης σε στίχους του ποιητή Κώστα Μόντη, άλλων Κυπρίων και Ελλαδιτών ποιητών ή των ίδιων των παιδιών.

Περισσότεροι από 150 μαθητές και μαθήτριες από 25 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές συμμετείχαν με συνθέσεις τους στην προκαταρκτική φάση επιλογής των τραγουδιών για την τελική παρουσίαση. Από το σύνολο των συμμετοχών επιλέγηκαν δώδεκα τραγούδια, δημιουργίες μαθητών και μαθητριών από τα πιο κάτω σχολεία:

Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου

Γυμνάσιο Πόλεως Χρυσοχούς

Γυμνάσιο Ακρόπολης – Μουσικό Γυμνάσιο Λευκωσίας

Γυμνάσιο Δροσιάς – Μουσικό Γυμνάσιο Λάρνακας

Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λεμεσού

Λύκειο Πολεμιδιών Λεμεσού

Λύκειο Αραδίππου

Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ΄ Λευκωσίας

Μουσικό Λύκειο Λάρνακας - Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας

Μουσικό Λύκειο Αμμοχώστου – Λύκειο Κοκκινοχωρίων

Μουσικό Λύκειο Πάφου – Λύκειο Α’ Εθν. Μακαρίου Γ’


Η διοργάνωση του Φεστιβάλ, πέρα από την επιλογή των τραγουδιών, αποτελεί εργαστήρι δημιουργίας, με τη συμβολή εκπαιδευτικών με εμπειρία στη σύνθεση. Γνωστοί συνθέτες όπως ο κ. Άδωνης Αλετράς, ο κ. Άντρος Παπαπαύλου και ο κ. Λούκας Ξενοφώντος, εκτός από μέλη της κριτικής επιτροπής για την επιλογή των τραγουδιών, λειτούργησαν ως μέντορες, προσφέροντάς ανατροφοδότηση και εισηγήσεις στις ομάδες που επιλέγηκαν για την παρουσίαση. Ιδιαίτερη ήταν φέτος και η συμβολή, για πρώτη φορά, του γνωστού στιχουργού κ. Πόλυ Κυριάκου, ο οποίος εργάστηκε με μαθητές και μαθήτριες που έγραψαν δικούς τους στίχους για τα τραγούδια, τα οποία θα παρουσιαστούν απόψε.

Η εκδήλωση άνοιξε με ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Μάριος Τόκας – Κώστας Μόντης, ο Πενταδάκτυλος που μας ενώνει» σε διδασκαλία Ιωάννας Σατραζάμη, καθηγήτριας Μουσικής και καλλιτεχνική επιμέλεια της κ. Μαρίνας Παναγιώτου, Βοηθού Διευθύντριας στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του ΥΠΠΑΝ κ. Πρόδρομου Προδρόμου, της κ. Ιλόνα Φωτιάδου – Μιχαηλίδου Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης και του κ. Κωνσταντίνου Τόκα, γιου του αείμνειστου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι δώδεκα δημιουργίες των παιδιών αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, προσφέροντας στιγμές χαράς περηφάνειας και συγκίνησης στο κοινό, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η σημερινή νεολαία με ταλέντο και δημιουργικότητα συνεχίζει να εμπνέεται και να αναζητά τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το Φεστιβάλ έκλεισε  με όλους τους παρευρισκόμενους να τραγουδούν μαζί το αγαπημένο και επίκαιρο τραγούδι του Μάριου Τόκα «Αννούλα του χιονιά», με τη συνοδεία της Ορχήστρας Ακορντεόν του Μουσικού Λυκείου Λάρνακας, υπό τη διεύθυνση του κ. Δανιήλ Σαμποτίνοβ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










725