Τελετή απονομής των βραβείων της Εθνικής Φάσης του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής


Διεξήχθη σήμερα, 28 Ιουνίου 2021, στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) η τελετή απονομής των βραβείων της Εθνικής Φάσης του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής.

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής (European Statistical Competition) είναι ένας διαγωνισμός που συνδιοργανώνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με σκοπό την προώθηση της στατιστική παιδείας και την αύξηση του ενδιαφέροντος στις επίσημες στατιστικές, ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές. Αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής που διοργανώνεται από Στατιστικές Υπηρεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Ο διαγωνισμός έχει ως ιδιαίτερο στόχο να κεντρίσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον των μαθητών για τη Στατιστική και να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν νέα εργαλεία για τη διδασκαλία της Στατιστικής, προωθώντας τη χρήση πραγματικών δεδομένων και την αξιοποίηση της στατιστικής γνώσης. Επιπρόσθετα, στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει τον ρόλο των επίσημων στατιστικών σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας και να προωθήσει την ομαδικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και μαθητριών για την επίτευξη κοινών στόχων. 

Πάρα τις ιδιαίτερα δύσκολές συνθήκες για την εκπαίδευση, φέτος συμμετείχαν 85 ομάδες από 35 σχολεία – ένα σύνολο 252 μαθητών από όλες τις επαρχίες.  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να συγχαρούμε τόσο τα σχολεία, γιατί παρείχαν τα μέσα για τη διαδικτυακή, πρώτη φάση του διαγωνισμού, όσο και τους καθηγητές που προετοίμασαν τις ομάδες που έλαβαν μέρος, αλλά και ιδιαιτέρως τους μαθητές και μαθήτριες που αφιέρωσαν από τον ελεύθερο και προσωπικό τους χρόνο για να εργαστούν και να ανταποκριθούν επάξια στις απαιτήσεις του διαγωνισμού.

Στην κατηγορία 16-18 ετών (Λύκεια) πρώτευσαν το Λανίτειο Λύκειο και το Λύκειο Αραδίππου, «Τάσος Μητσόπουλος». Στον Γυμνασιακό κύκλο πρώτευσαν η Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και το Λανίτειο Γυμνάσιο.

Στην Πανευρωπαϊκή Φάση του διαγωνισμού η Κύπρος έλαβε την 5η θέση από σύνολο 61 ομάδων από 16 χώρες.

Η ανάπτυξη του στατιστικού αλφαβητισμού ανάμεσα στους μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, η οποία μεθοδικά εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή αξιοποιώντας κάθε δυνατή ευκαιρία, όπως είναι και ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










963