ΥΠΠΑΝ: Με δυο πλεονεκτήματα ξεκινούν τα σχολεία φέτος, σε σύγκριση με πέρσι


Επιδίωξη θα είναι να εμβολιαστεί όλος ο σχολικός πληθυσμός, ούτως ώστε να υπάρχει σχετική ασφάλεια σε όσους παρευρίσκονται στον χώρο των σχολείων.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (YΠΠΑΝ), σε σχέση με την έναρξη του νέου σχολικού έτους υπογραμμίζει ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές προετοιμασίες.

Ειδικότερα, η στελέχωση των σχολείων έγινε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και, όπως και το προηγούμενο σχολικό έτος, τα σχολεία θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν μαθητές και μαθήτριες στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Τα σχολεία ξεκινούν όμως και αυτή τη σχολική χρονιά μέσα σε συνθήκες πανδημίας και ως εκ τούτου απαιτείται να διατηρηθεί η εγρήγορση και να τηρούνται όλοι οι σχετικοί κανόνες υγειονομικής προστασίας. Αυτή τη φορά όμως υπάρχουν δυο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις διευθύνσεις των σχολείων και το σύνολο των εκπαιδευτικών. Εξάλλου, τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και κατά τον περασμένο Ιούνιο πριν τη διακοπή των θερινών διακοπών και έτσι δεν εγείρονται ερωτήματα. Δεύτερο, τώρα διαθέτουμε καθοριστικό μέσο προστασίας που είναι ο εμβολιασμός.

Επιδίωξη θα είναι να εμβολιαστεί όλος ο σχολικός πληθυσμός, ούτως ώστε να υπάρχει σχετική ασφάλεια σε όσους παρευρίσκονται στον χώρο των σχολείων. Για τον σκοπό αυτό το ΥΠΠΑΝ σε συνεργασία  με το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει σχετικές δράσεις. 

Τα σχετικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα έχουν συμπληρωθεί μετά από διεξοδική επεξεργασία σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και έχουν ήδη διαβιβαστεί στα σχολεία. Τα όσα αναφέρονται σε δηλώσεις του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ σχετικά με τυχόν κρούσματα και στενές επαφές αφορούν οδηγίες που δίνονται από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και είναι έργο της ιχνηλάτησης.

Το σημαντικότερο θα είναι να τηρούν όλοι ευσυνείδητα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και να αποφευχθούν παρελκυστικές πρακτικές όπως για παράδειγμα το αίτημα που είχε διατυπωθεί την προηγούμενη σχολική χρονιά για να απαλλαγούν οι εκπαιδευτικοί από την προστατευτική μάσκα προσώπου.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό και την επίπλωση των σχολείων, επαναλαμβάνουμε ότι ο σχεδιασμός που προέβλεπε από την προηγούμενη σχολική χρονιά την προσθήκη αριθμού μονοθέσιων θρανίων (20 χιλιάδες) για να ανταποκρίνεται η διαρρύθμιση στις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου, αυτός έχει υπερκαλυφθεί με την τοποθέτηση 50 χιλιάδων μονοθέσιων θρανίων. Τα σχολεία μπορεί να λειτουργήσουν όπως ακριβώς λειτουργούσαν πριν τις θερινές διακοπές. Αναφορές που έγιναν πρόσφατα από την εκπαιδευτική οργάνωση για περιπτώσεις καταστροφής αριθμού ειδικών διαφανών συνθετικών προστατευτικών διαχωριστικών που υπήρχαν σε ορισμένες τάξεις, υπενθυμίζουν και την ευθύνη των σχολείων για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Αναφορικά, τέλος, με το ζήτημα του κλιματισμού, υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για εξασφάλιση κλιματισμού στα σχολεία. Υλοποιώντας αυτή την απόφαση, το Υπουργείο έχει κάνει σχετικές μελέτες και έχει προβεί σε σχεδιασμό που θα κοινοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Επιθυμούμε τέλος να υπογραμμίσουμε ότι το κύριο διακύβευμα είναι να εξασφαλίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τη φοίτηση με φυσική παρουσία και την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων με στόχο τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσα στο σχολείο και ικανοποιητικά μαθησιακά αποτελέσματα. Το ΥΠΠΑΝ δεν περιορίζεται στην ενασχόληση μόνο με τα οργανωτικά ζητήματα, αλλά λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την ποιοτική διάσταση του εκπαιδευτικού εγχειρήματος. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων και  συμπληρώνοντας την τόσο σημαντική μεταρρύθμιση στη διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών και το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών/τριών, προωθεί και νέο βελτιωμένο σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών. Σε αυτό το εγχείρημα αναμένουμε τη συνεργασία και των εκπαιδευτικών οργανώσεων.   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










821