Η Οργάνωση Επιθεωρητών Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΟΕΔΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +, διοργάνωσε από τις 19 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2021 συνάντηση εργασίας με τους εταίρους στο πρόγραμμα, στο ξενοδοχείο Ατλάντικα Μιραμάρε στη Λεμεσό. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν τα ινστιτούτα επιθεωρητών από τη Φλάνδρα (Βελγίου), Εσθονία, Μάλτα, Ουαλία, η Γαλλική Ακαδημία Ηγεσίας για διευθυντές και επιθεωρητές (ESENER), ένα Λύκειο από την Ισπανία και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Επιθεωρητών «The Standing International Conference of Inspectorates - SICI», o οποίος εκπροσωπεί 34 οργανώσεις επιθεωρητών από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.
Το έργο Better Inspection for Better Social Inclusion (BIBESOIN) χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ στο πλαίσιο της πρόσκλησης Key Action II και είναι το πρώτο του είδους του σε αυτό το πλαίσιο. Υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ των ευρωπαίων εκπαιδευτικών εταίρων (επιθεωρήσεις, υπηρεσίες κατάρτισης εκπαιδευτικού προσωπικού, διευθυντές/διευθύντριες σχολείων, εκπαιδευτικούς καθώς και βοηθούς εκπαιδευτικούς), με στόχο την ποιότητα και ισότητα στην εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το οποίο διήρκησε 28 μήνες, επιθεωρητές και άλλοι ειδικοί σε θέματα εκπαίδευσης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκπαιδευτικά συστήματα και συστήματα επιθεωρήσεων άλλων χωρών, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την εκπαίδευση. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν κριτικά τα εθνικά συστήματα και την εθνική πολιτική της κάθε χώρας για την παρεχόμενη εκπαίδευση σε όσους/ες μαθητές/μαθήτριες ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με στελέχη της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης, να επισκεφθούν ένα Δημοτικό Σχολείο και να συναντηθούν με Διευθυντές/Διευθύντριες διαφόρων σχολείων. Οι εταίροι, ένωσαν τις δυνάμεις τους, ώστε να αναπτύξουν ένα εργαλείο για την αξιολόγηση και ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης στην Εκπαίδευση (Toolbox for Evaluating and Stimulating Social Inclusion in Education – TESSIE).
Το εργαλείο αυτό:
• Προσφέρει ένα πλαίσιο αυτοαξιολόγησης για τις διευθύνσεις των σχολείων για να προσδιορίσουν τη συμβολή της ηγεσίας και του σχολείου στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του κάθε μαθητή/μαθήτριας.
• Παρέχει ένα δείγμα πλαισίου που συμφωνήθηκε μεταξύ των εταίρων του έργου, για την αξιολόγηση της κοινωνικής ένταξης, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί κατά πόσο τα σχολεία μεγιστοποιούν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες των μαθητών/ριών που είναι ευάλωτοι.
• Παρουσιάζει μια σειρά προσεγγίσεων από τα εκπαιδευτικά συστήματα των εταίρων του έργου, για την αξιολόγηση της κοινωνικής ένταξης και της ισότητας στα σχολεία, προς ενημέρωση των εκπαιδευτικών συστημάτων σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο.