Σεμινάριο εργαστηριακού τύπου διοργανώθηκε από ΥΠΠΑΝ και Ευρωπ. Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο εργαστηριακού τύπου με θέμα «Constructing valid language tests and examinations on the CEFR and its Companion Volume». Το σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (European Centre for Modern Languages-ECML) και έλαβε χώρα από τις 10 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, στην Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. 

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 27 εκπαιδευτικοί που διδάσκουν γλώσσες στη Μέση Γενική και στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, καθώς και ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών υπήρξε διαχρονικά θεμελιακή ιδέα σε κάθε εκπαιδευτικό σύστημα και αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΠΑΝ. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε και η πρωτοβουλία για το σεμινάριο αυτό του οποίου στόχος ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τον καινούριο τόμο (CompanionVolume) και την προσθήκη δεικτών, τον προσδιορισμό των μαθησιακών αποτελεσμάτων σε σχέση με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ - CEFR) και την αξιολόγηση. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την σπουδαιότητα των δεικτών του CEFR οι οποίοι διασφαλίζουν την ποιότητα και εγκυρότητα στη διδασκαλία και μάθηση και αποτελούν κοινή βάση αναγνώρισης επιπέδων στιε Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και παγκόσμια. Εργάστηκαν, επίσης, στον σχεδιασμό ασκήσεων για έγκυρα γλωσσικά τεστ και εξεταστικά δοκίμια, στα οποία θα διασφαλίζεται η ποιότητα και το σωστό επίπεδο με άξονα το CEFR. Οι ομάδες εργάστηκαν στον σχεδιασμό ασκήσεων για όλες τις δεξιότητες της γλώσσας – ακρόαση/κατανόηση προφορικού λόγου, ομιλία/παραγωγή προφορικού λόγου, ανάγνωση/κατανόηση γραπτού λόγου και παραγωγή γραπτού λόγου. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν θέματα αξιολόγησης και βαθμολόγησης και της σημασίας καθορισμού κριτηρίων αξιολόγησης.

Το τριήμερο αυτό σεμινάριο απέσπασε τα θετικά σχόλια των συμμετεχόντων, οι οποίοι εμπλούτισαν τις γνώσεις τους, αντάλλαξαν απόψεις με τους ειδικούς, και μοιράστηκαν ιδέες και εμπειρίες με τις ομάδες τους και την ολομέλεια.

 

Άντρια Χρυσοστομίδου

Σύμβουλος Αγγλικών

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










636