Εκδόσεις Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, Δεκέμβριος 2021


Επανέκδοση του εξάτομου έργου του Δρος Κωνσταντίνου Σπυριδάκη

Το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας συνεχίζει την αξιόλογη προσφορά του προς τον πολιτισμό και τα γράμματα της Κύπρου και ανακοινώνει την πιο κάτω επανέκδοση  του εξάτομου έργου του Δρος Κωνσταντίνου Σπυριδάκη, πρώτου Υπουργού Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία πραγματοποίησε κατά το 2021, μέσα στα πλαίσια των εκδοτικών του δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου γενικότερα μέσα από τα πορίσματα της κυπρολογικής έρευνας. Το όλο έργο δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις εν Τύποις»:

Κωνσταντίνος Σπυριδάκις, Άπαντα Κωνσταντίνου Σπυριδάκι, Μελέται Διαλέξεις, Λόγοι, Άρθρα, Β΄ Έκδοση, Εξάτομο Έργο: Σειρά: Πηγές και Μελέτες της Κυπριακής Ιστορίας, αρ. 86, Λευκωσία 2021, Διαστάσεις 17 x 24, 3342 σελίδες (σύνολο έξι τόμων), ISBN: 978-9963-0-8156-1 (τόμος Α΄ μέρος Α΄), 978-9963-0-8157-8 (τόμος Α΄ μέρος Β΄), 978-9963-0-8158-5 (τόμος Α΄ μέρος Γ΄), 978-9963-0-8159-2 (τόμος Β΄ μέρος α΄) 978-9963-0-8160-8 (τόμος Β΄ μέρος Β΄), 978-9963-0-8161-5 (τόμος Γ΄), Τυπογραφείο «Λυχνία Α.Ε.», Τιμή €113,00

Η παρούσα εξάτομη εργασία χωρίζεται θεματικά σε τρία μέρη.

Οι πρώτοι τρεις τόμοι (τόμος Α΄, μέρη Α΄- Γ΄) περιέχουν ιστορικές και φιλολογικές μελέτες. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία της αρχαίας Κύπρου με σκοπό την ανάδειξη των άρρηκτων δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας μέσα από την μελέτη της. Υπάρχουν ωστόσο και εργασίες σχετικά με την ιστορία της Κύπρου επί Τουρκοκρατίας, ορισμένες κυπριακές μονές, Κύπριους αγίους της Καρπασίας,  τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό, το ενωτικό ζήτημα και την ιστορική πορεία της Κύπρου μεταξύ ανατολής και δύσης.

Στον τέταρτο και στον πέμπτο τόμο (τόμος Β΄ μέρη Α΄-Β΄) δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις της ελληνικής παιδείας της Κύπρου και στους διαχρονικούς αγώνες για τη διαφύλαξη της ελληνικής παιδείας από τις επιβουλές της βρετανικής αποικιοκρατικής κυβέρνησης. Μέσα σ’ αυτή τη θεματική περιλαμβάνεται η ιστορία του Παγκύπριου Γυμνασίου, η σχολική μεταρρύθμιση και οι εκπαιδευτικοί προγραμματισμοί, η προσπάθεια αφελληνισμού της Παιδείας της Κύπρου, η κλασική μόρφωση και άλλα θέματα ανθρωπιστικής, μορφωτικής, πολιτιστικής, εθνολογικής και φιλοσοφικής φύσης. Υπάρχουν και κάποιες αγγλόφωνες εργασίες για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο καθώς και η έκθεση της Οργάνωσης των Ελληνοκύπριων Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης για την εκπαιδευτική πολιτική της βρετανικής αποικιοκρατικής κυβέρνησης. Ο έκτος τόμος περιέχει λόγους και άρθρα πανηγυρικής, παραινετικής, πολιτιστικής, επιμνημόσυνης και επικήδειας φύσης. Ανάμεσα σ’ αυτά αναφέρονται οι λόγοι για την εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, την απελευθέρωση του Αργυροκάστρου, υπέρ των πεσόντων στους εθνικούς πολέμους και για το Παγκύπριο Ενωτικό Δημοψήφισμα.

Υπάρχουν και εργασίες για της δραστηριότητες της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, του Ελληνικού Πνευματικό Ομίλου Κύπρου και της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης. Αποτιμάται η πολιτική σημασία της Συνθήκης Ζυρίχης-Λονδίνου, περιλαμβάνονται επικήδειοι λόγοι για τον Χριστόδουλο Σώζο, την Ευγενία Θεοδότου και τον Διαγόρα Νικολαϊδη, όπως και άρθρα για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κύπρο, τη Διεθνή Έκθεση Κυπριακών Θησαυρών στο Παρίσι, την κατάληψη της Κύπρου και την προς νότο επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Ο αναγνώστης θα εντυπωσιαστεί από την εμβέλεια των θεμάτων και την εμβρίθεια του συγγραφέα όταν πάρει ανά χείρας αυτό το μεγαλεπήβολο έργο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











586