Εκδήλωση ΥΠΠΑΝ για τη λήξη των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, η εκδήλωση για τη λήξη του επετειακού έτους για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, την Επιτροπή Εορτασμών Κύπρου (1821-2021) και τον Δήμο Στροβόλου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Ιωάννης Παπαμελετίου. Παρευρέθηκαν ο Επίσκοπος Μεσαορίας, κ. Γρηγόριος, οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Κύπρου και Frederick, τα μέλη της Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας καθώς επίσης και οι Διευθυντές των Βαθμίδων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ). Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, πρώην Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης και Γραμματέας της Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου (1821 – 2021), Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, αναφέρθηκε στη σημασία των εορτασμών, τονίζοντας πως αυτοί έδωσαν την ευκαιρία να αναβιώσουν πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και να αναδειχθεί παράλληλα η σημαντική συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία. Παρέχουν, όπως επισήμανε, την ευκαιρία για εθνική αναβάπτιση μέσα στα ιερά νάματα της θυσίας του ελληνικού λαού ενάντια στην υποδούλωση για να αντλήσουμε ελπίδα, δύναμη και θάρρος και να συνεχίσουμε την αιματόβρεκτη πορεία προς την Ελευθερία.

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού χαρακτήρισε την Ελληνική Επανάσταση ως την ευγενέστερη και κορυφαία στιγμή της ιστορίας των Ελλήνων, τόνισε πως επιτεύχθηκε με θυσίες και αίμα η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, εμπνέοντας και τις επόμενες γενιές για τους αγώνες που ακολούθησαν. Συνεχίζοντας, αφού αναφέρθηκε στην προσφορά της Κύπρου στην εθνική εξέγερση, επισήμανε πως το 1821 αποτελεί ορόσημο της εθνικής συνείδησης, καθώς ορίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ιδιαίτερα σήμερα, όταν Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν σημαντικές εθνικές προκλήσεις.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, εστίασε στον ρόλο του Στροβόλου, ως της γενέτειρας του ηρωομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Στο πλαίσιο αυτό, κύριο μέλημα των διοργανωτών ήταν η συμμετοχή στις εκδηλώσεις των νέων, καθώς κύρια επιδίωξη, όπως ανέφερε, είναι όχι να λησμονούμε αλλά να αντλούμε από τις αστείρευτες πηγές της χριστιανοσύνης και της ελληνικής καταγωγής μας. Αναφέρθηκε ακόμα στην αποπεράτωση των εργασιών του Μουσείου προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, του οποίου ο Δήμος Στροβόλου θα έχει τη διαχείριση και ευχαρίστησε το  ΥΠΠΑΝ και τον Υπουργό κ. Πρόδρομο Προδρόμου, για τη συνεργασία.

Μεταφέροντας το μήνυμα του Ελληνικού λαού, ο Πρέσβης της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, συνεχάρη αρχικά τους διοργανωτές για μια σειρά αξιόλογων εκδηλώσεων για να τιμηθεί το ορόσημο αυτό, το οποίο προσφέρει μια ευκαιρία συλλογικού αναστοχασμού και αυτογνωσίας. Η Ελληνική Επανάσταση, όπως ανέφερε, αποτέλεσε το πρώτο απελευθερωτικό κίνημα που κατόρθωσε να επικρατήσει σε πείσμα των συσχετισμών και των κελευσμάτων της Ιεράς Συμμαχίας και να οδηγήσει στη συγκρότηση κρατικής οντότητας, του Νέου Ελληνικού Κράτους, το οποίο υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ανέφερε πως τα διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης εξακολουθούν να είναι επίκαιρα σήμερα, όπου συνεχίζεται ο κοινός αγώνας της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από τουρκικά στρατεύματα, αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Πριν από τον δικό του χαιρετισμό, ως έκφραση ευγνωμοσύνης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας επέδωσε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εορτασμών (1821 – 2021), κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τη Σημαία των Κυπρίων Αγωνιστών που συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση. Ευχαρίστησε, στη συνέχεια, όλα τα Μέλη της Αρμόδιας Επιτροπής Εορτασμών (κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Κυριάκο Χαραλαμπίδη, ποιητή και αντεπιστέλλον μέλος τής Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, κ. Γιώργο Γεωργή, Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Διευθυντή των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ιστορίας τού Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, κ. Δημήτριο Πιερίδη, Ιδρυτή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Πιερίδη, κ. Μαρίνο Πουργούρη, Αναπληρωτή Καθηγητής Θεωρίας τής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρο τού Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, κ. Γιώργο Δημοσθένους, Καθηγητή και Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Frederick καθώς και Διευθυντή της έδρας UNESCO για τη Διά Βίου Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση Ενηλίκων, κ. Έλενα Μουζάλα, πιανίστα και Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών) και τη Γραμματέα της Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου (1821 – 2021). Χαιρετίζοντας στη συνέχεια, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο το οποίο επιτελέστηκε από την Επιτροπή Εορτασμών για το 1821, αναφέρθηκε στη σημασία των δράσεων αυτών οι οποίες παρείχαν στον Ελληνισμό της Κύπρου μια ευκαιρία για να εξοικειωθεί με το κομμάτι αυτό της ιστορίας του, κάτι το οποίο έγινε συνείδηση μέσα από τα σχολεία. Ειδικότερα, τόνισε πως στόχος ήταν η ανάδειξη της διάστασης της Παλιγγενεσίας και της Πνευματικής Διάστασης της Επανάστασης, αρχής γενομένης από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό και στη συνέχεια με τους υπόλοιπους θυσιασθέντες στο νησί.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου, καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιου Μπαμπινιώτη, με θέμα: «Η πνευματική διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821». Με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, ο κ. Μπαμπινιώτης παρουσίασε τη συμβολή τόσο της πνευματικής αφύπνισης όσο και της Παιδείας ως προς την κινητοποίηση του σκλαβωμένου Γένους μας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Πριν από τα όπλα, όπως ανέφερε, είναι η ψυχή και τα ιδανικά, τα οποία δικαιώνουν τον κάθε αγώνα. Προς τον σκοπό αυτό, έκανε αναφορά σε κείμενα αγωνιστών για να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο αυτοί εμπνεύστηκαν από τα κείμενα των λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως οι Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Βελεστινλής. Μέσα από αυτά απελευθερώθηκε η σκέψη των Ελλήνων από άγνοια και προλήψεις και ωρίμασε μέσα η σκέψη πως η ελευθερία κατακτάται με αίμα και θυσίες.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε μουσικοθεατρική παράσταση της Έλενας Χατζηαυξέντη με τίτλο «Κυπρίων Ψυχές Ηρωικές», μια παράσταση αφιέρωμα στους Κυπρίους και τις Κυπρίες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στην πιο «αδιανόητη επανάσταση του 19ου αιώνα». Η προσφορά ηρώων ανάμεσα στους οποίους ο Ιωάννης Καρατζάς, η Μαρία Συγκλητική, ο Ιωάννης Πασαπόρτης και ο Μιχάλης Κυπραίος αναδείχθηκε μέσα από μια σύνθεση από τραγούδια, ποιήματα, κείμενα και μαρτυρίες, της οποίας την επιστημονική επιμέλεια είχε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Πέτρος Παπαπολυβίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










748