Διοργανώθηκε Εσπερίδα «Πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία»


Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας διοργάνωσε Εσπερίδα στις 7 Απριλίου 2022, με θέμα: «Πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Κύπρου. Την Εσπερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δια ζώσης εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, ενώ, παράλληλα, μεταδιδόταν ζωντανά μέσω διαδικτύου. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από καταξιωμένους στον χώρο τους ομιλητές για τους παράγοντες που συνδέονται με την εκδήλωση του φαινομένου της επιθετικότητας των σχέσεων σε παιδιά και εφήβους, καθώς και για το φαινόμενο του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού, με έμφαση στην παγκύπρια έρευνα που διεξάγει το ΥΠΠΑΝ και αφορά στη σχολική βία στον κυπριακό πληθυσμό. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκαν για τις δομές και δράσεις του Υπουργείου, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία.

Κατά την έναρξη της Εσπερίδας ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου απηύθυνε χαιρετισμό, μέσα από τον οποίο αναφέρθηκε στις πολιτικές του Υπουργείου που προωθούν τη μηδενική ανοχή στη βία στο σχολικό περιβάλλον, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση και προαγωγή ενός δημοκρατικού, ασφαλούς και φιλικού σχολικού περιβάλλοντος, όπου όλα τα παιδιά απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, συναποφασίζουν, αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, καλλιεργούν αξίες και στάσεις ζωής, έτσι ώστε να αναπτύσσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι όλες οι Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου εργάζονται συστηματικά για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών βίας, στηρίζοντας τους και τις εκπαιδευτικούς, μέσα από ποικίλες δράσεις και παρεμβάσεις, αλλά και ενδυναμώνοντας γονείς, μαθητές και μαθήτριες.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, κ. Παύλος Μυλωνά, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο, στον οποίο τόνισε τη σημασία της συνεργασίας σχολείου, οικογένειας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα σχολεία. Επίσης, ανέφερε ότι η Επιτροπή Παιδείας είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την επιστημονική κοινότητα, ώστε να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Ομιλητές στην Εσπερίδα ήταν ο Δρ Κωνσταντίνος Μ. Κόκκινος, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Δρ Κώστας Φάντη, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Πρόεδρος της Διατμηματικής Επιτροπής του ΥΠΠΑΝ για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και Παραβατικότητας.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










390