Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση «Μιχαλάκης Μαραθεύτης O παιδαγωγός, ο στοχαστής, ο αγωνιστής»


Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας πραγματοποίησε στις 12 Απριλίου 2022, στην Αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία, εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχαλάκη Μαραθεύτη, φιλόλογου, συγγραφέα και Διευθυντή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου επί σειρά ετών (1967-1986).

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος  Προδρόμου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη προσωπικότητα του Μιχαλάκη Μαραθεύτη, στην τεράστια προσφορά του στην παιδεία, καθώς και στην ενεργό του πολιτότητα και την προσφορά του στα κοινά.

Κύρια ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η κ. Μαίρη Κουτσελίνη, Ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος του Ομίλου Πνευματικής Ανανεώσεως Κύπρου. Η κ. Κουτσελίνη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πολυετή ενασχόληση του Μ. Μαραθεύτη με τη φιλοσοφική θεωρία του προσωπισμού, συνδυάζοντάς την με την προσφορά του στον αγώνα του 1955-59 και την θυσία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Η βραδιά συνεχίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν το φωνητικό σύνολο και η μαντολινάτα του Νεόφυτου Ι. Ρούσου και μέλη της θεατρικής ομάδας «Σκηνοβάτες» της ΠΟΕΔ Λευκωσίας. Τα μέλη της θεατρικής ομάδας απέδωσαν λογοτεχνία και ποίηση του Μιχαλάκη Μαραθεύτη, σε σκηνοθετική προσέγγιση της κ. Μαρίνας Βασιλείου. Το φωνητικό σύνολο και η μαντολινάτα του Νεόφυτου Ι. Ρούσου ερμήνευσαν το ορχηστρικό «Χαρταετοί» του Μίκη Θεοδωράκη και με ιδιαίτερη αισθαντικότητα και συγκινησιακή φόρτιση το τραγούδι «Του ανθρώπου ο πλούτος» σε ποίηση του Μ. Μαραθεύτη και μουσική του Νεόφυτου Ρούσου.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Δώρα Θεοδώρου, Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης και οργανωτική επιτροπή Επιθεωρητών/τριών Δημοτικής Εκπαίδευσης στην οποία συμμετείχαν οι Μάριος Χαραλάμπους, Πόπη Ιακώβου, Τερέζα Λαμπριανού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










413