To CYber Safety ενημερώνει για τον κίνδυνο των διαδικτυακών προκλήσεων


 Είναι δυνατόν, στο διαδίκτυο, επιτήδειοι, στο πλαίσιο μιας κακόγουστης φάρσας, να προσκαλέσουν παιδιά και εφήβους σε διαδικτυακές προκλήσεις και επικίνδυνα «διαδικτυακά «παιχνίδια», που μπορεί να περιλαμβάνουν ενοχλητικό ή επιβλαβές περιεχόμενο

Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety, το οποίο συντονίζεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (ΠΙΚ), του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), ενημερώνει για τον κίνδυνο των διαδικτυακών προκλήσεων και τη σημαντικότητα της συνεισφοράς των γονέων, όσον αφορά στην ασφαλή αξιοποίηση των διαδικτυακών και ψηφιακών τεχνολογιών από τα παιδιά και τους/τις νέους/ες, παρέχοντας, παράλληλα, χρήσιμες συμβουλές.

Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότερες διαδικτυακές προκλήσεις αναδύονται και πολλαπλασιάζονται γρήγορα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ., Tik Tok, Facebook), συνήθως μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων. Προκλήσεις με θετική, φιλανθρωπική, αστεία ή και διασκεδαστική πρόθεση, αλλά και προκλήσεις με τρομακτική και δυνητικά επιβλαβή πρόθεση, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών, των εφήβων και των νέων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety αντιμετωπίζει, διαχρονικά, περιστατικά στα οποία παιδιά και έφηβοι δέχονται μηνύματα από άγνωστα διαδικτυακά προφίλ, για συμμετοχή σε διαδικτυακές προκλήσεις και επικίνδυνα «διαδικτυακά παιχνίδια». Για τον λόγο αυτό, το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις σχετικές προκλήσεις και κινδύνους. Είναι δυνατόν, στο διαδίκτυο, επιτήδειοι, στο πλαίσιο μιας κακόγουστης φάρσας, να προσκαλέσουν παιδιά και εφήβους σε διαδικτυακές προκλήσεις και επικίνδυνα «διαδικτυακά «παιχνίδια», που μπορεί να περιλαμβάνουν ενοχλητικό ή επιβλαβές περιεχόμενο, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και τη συναισθηματική τους ευημερία.

Το ευάλωτο της ηλικίας, η περιέργεια, η πίεση από συνομηλίκους, η τάση μιμητισμού, καθώς και η αίσθηση του ανήκειν, λαμβάνοντας υπόψη και τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ηλικιακής περιόδου των παιδιών, των εφήβων και των νέων, διαδραματίζουν καθοριστικό και ενισχυτικό παράγοντα στην έκθεση σε τέτοιους κινδύνους. Επομένως, καθίσταται επιτακτικό και αναγκαίο, είτε φημολογείται είτε πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση, να μας απασχολεί, όχι μόνο ως ιδιότυπο και μεμονωμένο «φαινόμενο», αλλά ως μέρος ενός συνόλου επιβλαβών συμπεριφορών και σύστοιχων κινδύνων, οι οποίες απαιτούν συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση.

Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety καλεί τους γονείς να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα παιδιά τους, αναφορικά με τη δράση τους στο διαδίκτυο και να τα ενημερώνουν για τους σχετικούς διαδικτυακούς κινδύνους. Επιπρόσθετα, συστήνει τη διακριτική και πολύ προσεκτική μεταφορά πληροφοριών (π.χ., ονομασία πρόκλησης) και συζήτησης του φαινομένου στη δημόσια σφαίρα (π.χ., Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης), εφόσον η παρουσίαση και η συντήρηση σχετικού ενοχλητικού ή και τρομακτικού περιεχομένου είναι δυνατόν να συμβάλει στην περαιτέρω διάδοσή του και είναι πιθανόν να ενοχλήσει και να αναστατώσει παιδιά και εφήβους, αλλά ακόμα και να διεγείρει την περιέργειά τους, λαμβάνοντας υπόψη και το ευάλωτο των συγκεκριμένων ηλικιών.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










492