Διευκρινίσεις ΥΠΑΝ για το βιβλίο Bιολογίας της Γ’ Γυμνασίου


Με βάση τις οδηγίες του ΥΠΑΝ, οι εκπαιδευτικοί ακολουθούν τους Δείκτες Επάρκειας και Επιτυχίας (ΔΕΕ), οι οποίοι αναγράφονται στα πλαίσια μάθησης (εξεταστέα ύλη). 

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας   αναφερόμενο σε αναφορές στο βιβλίο Bιολογίας της Γ’ Γυμνασίου σημειώνει τα ακόλουθα:

«Για το θέμα που έχει προκύψει και τη συζήτηση σχετικά με αναφορές που υπάρχουν στο βιβλίο Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) επισημαίνει τα ακόλουθα:

Το βιβλίο της Βιολογίας Γ΄ Γυμνασίου εκδόθηκε το 2017 (Α΄ έκδοση) και έκτοτε χρησιμοποιείται από τους/τις εκπαιδευτικούς Βιολόγους για τη διδασκαλία του μαθήματος.

Με βάση τις οδηγίες του ΥΠΑΝ, οι εκπαιδευτικοί ακολουθούν τους Δείκτες Επάρκειας και Επιτυχίας (ΔΕΕ), οι οποίοι αναγράφονται στα πλαίσια μάθησης (εξεταστέα ύλη).  Σύμφωνα με τους ΔΕΕ, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν στα παιδιά και τους διάφορους τρόπους αντισύλληψης (Φυσικοί και Τεχνητοί - Μηχανικοί και Χημικοί). (Ακολουθεί σχετικός πίνακας)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2022-2023

ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

21.   Οι μαθητές να κατανοήσουν σε ποιο βαθμό τα διάφορα μέτρα αντισύλληψης (ΜΑ) μπορούν να μας προστατεύσουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

21α. Φυσικοί, μηχανικοί και χημικοί τρόποι αντισύλληψης.

21β. Αξιοπιστία μεθόδων.

21γ. Προστασία από ΣΜΝ.

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αποχή (abstinence) είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και γι’ αυτό τον λόγο υπήρχε η αναφορά στο βιβλίο. Οι Βιολόγοι εκπαιδευτικοί είναι άρτια καταρτισμένοι στην επιστήμη τους, παρουσιάζουν επικαιροποιημένα και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και χρησιμοποιούν την επιστημονική ορολογία κατά τη διδασκαλία, χωρίς να επικαλούνται την ηθικολογική διάσταση η οποία μπορεί να απορρέει από τη συγκεκριμένη φρασεολογία του σχολικού εγχειριδίου.

Η Επιθεώρηση Βιολογίας βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης των βιβλίων Βιολογίας όλων των τάξεων Γυμνασίου-Λυκείου, ώστε να γίνουν τυχόν απαραίτητες αλλαγές».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










713