Απονομή Οίκοθεν Βραβείου στον Βαλεντίνο Χαραλάμπους


Η Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρία της στις 8 Φεβρουαρίου 2023, και η Ολομέλεια ενέκρινε ομόφωνα στην 44η συνεδρίασή της, στις 15 Μαρτίου 2023, την απονομή Οίκοθεν Βραβείου στον κ. Βαλεντίνο Χαραλάμπους. 

Η απονομή του Βραβείου θα γίνει στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας του 2023, σύμφωνα με τους Κανονισμούς.

Σκεπτικό Βράβευσης

Ο Βαλεντίνος Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 25 Οκτωβρίου 1929 και σπούδασε στην Κεντρική Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνίας στο Λονδίνο. Βραβεύεται για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του και τη συμβολή του στη σύγχρονη, παγκόσμια, κυπριακή και ιρακινή κεραμική.

Το 1957 προσκλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας του Ιράκ να αναλάβει την ίδρυση του Τμήματος Κεραμικής του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών στη Βαγδάτη. Αργότερα, το 1967, ανέλαβε την ίδρυση και διεύθυνση του Τμήματος Κεραμικής στη νεοϊδρυθείσα Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαγδάτης, όπου εργάστηκε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1983. Έργα καλλιτεχνικής αναφοράς θεωρούνται, μεταξύ άλλων, οι κεραμικές τοιχογραφίες του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα κεραμικά του στην αίθουσα τελετών του Προεδρικού Μεγάρου και το κεραμικό ψηφιδωτό που παρουσιάζει την ιστορία της Κύπρου (το οποίο δημιουργήθηκε για το αεροδρόμιο Λευκωσίας και τώρα κοσμεί το αεροδρόμιο Λάρνακας).

Έργα του παρουσιάστηκαν σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας (όπου εκπροσώπησε την Κύπρο το 2017), όπως και σε ατομικές εκθέσεις στη Βαγδάτη, Λευκωσία, Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο, Βόννη, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Μαδρίτη, και αλλού. Δημιουργίες του εκτίθενται σε μουσεία στο Ιράκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ και στον Λίβανο. Το 2001, το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Cambridge τον περιέλαβε στον τόμο Great Minds of the 21st Century, ενώ το 2002 η Παγκόσμια Ακαδημία Γραμμάτων των ΗΠΑ του απένειμε τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στην παγκόσμια κεραμική. Το 2005, το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Cambridge τον αξιολόγησε ως έναν από τους 100 κορυφαίους καλλιτέχνες του 2005, στην έκδοση 100 Top Artists 2005. To 2007, τιμήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών. Το 2017, εκπροσώπησε την Κύπρο στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


405