Μήνυμα των Προέδρων των Εθνικών Ακαδημιών της ΕΕ


«Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την εύρωστη, ανοικτή και ελεύθερη επιστήμη και εκπαίδευση».

Οι Πρόεδροι των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη,έδωσαν στη δημοσιότητα μήνυμα προς τους υποψήφιους/ες για τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024 με τίτλο: «Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την εύρωστη, ανοικτή και ελεύθερη επιστήμη και εκπαίδευση».

Το μήνυμα, που υπογράφεται από όλους τους Προέδρους των Εθνικών Ακαδημιών της ΕΕ, καλεί τους υποψήφιους/ες όπως: α) διασφαλίσουν τη διεθνώς ηγετική θέση της ΕΕ στην επιστήμη και στην καινοτομία, β) προωθήσουν ένα εύρωστο, ανοικτό και ελεύθερο σύστημα για τις επιστήμες, γ) επενδύσουν στην επιστήμη και στην εκπαίδευση, και δ) χρησιμοποιήσουν σύγχρονη επιστημονική γνώση στις πολιτικές.

Οι Πρόεδροι των Ακαδημιών τονίζουν ότι η επιστήμη και η καινοτομία συνιστούν προαπαιτούμενα για την ελευθερία και την ανθεκτικότητα  της ΕΕ, για τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και την ευζωία. Για τη διασφάλισή τους είναι αναγκαία η προστασία του ανοικτού και διεθνούς χαρακτήρα συνεργασίας της επιστημονικής δράσης, η επένδυση σε όλο το εύρος της επιστήμης και της ευρυμάθειας και η χρήση επιστημονικής γνώσης σε πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις των δημοκρατικών μας κοινωνιών. Τα πρόσωπα που έχουν ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να προστατεύουν τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την ακαδημαϊκή θεσμική αυτονομία και την ανοικτή διεθνή ανταλλαγή ανθρώπων και πληροφοριών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα συνεχώς ασφαλείς και βιώσιμες εργασιακές συνθήκες για επιστήμονες και φοιτητές.

Για να μπορούν   να συμβαδίζουν με άλλα μέρη του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της θα πρέπει να υλοποιήσουν την αμοιβαία συμφωνηθείσα φιλοδοξία να επενδύσουν το 3% του ετήσιου ΑΕΠ στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, και με την αποφασιστική συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να ενισχύσουν το Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έρευνα και Καινοτομία και την κορυφαία ποιότητα της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης. Οι Πρόεδροι των Ακαδημιών προτρέπουν τα Κράτη Μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ να χρησιμοποιούν συνεχώς και με σύνεση τα επιστημονικά δεδομένα στη διαμόρφωση πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίζουν τις πολύπλοκες προκλήσεις που τίθενται ενώπιόν μας.  

Επισυνάπτεται το κείμενο στην ελληνική γλώσσα.

Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την εύρωστη, ανοικτή και ελεύθερη επιστήμη και εκπαίδευση

Μήνυμα των Προέδρων των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους υποψήφιους για τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024          

Διασφαλίστε τη διεθνώς ηγετική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιστήμη και στην καινοτομία

Η ευρωπαϊκή επιστήμη είναι πρωτοπόρος στη διεθνή έρευνα και καινοτομία. Επιστήμονες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη σε θεμελιώδη, πρακτικά και κοινωνικά προβλήματα. Η επιστήμη και η καινοτομία συνιστούν προαπαιτούμενα για την ελευθερία και την ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και την ευζωία. Αυτά δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως δεδομένα. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ο ανοικτός και διεθνής χαρακτήρας συνεργασίας της επιστημονικής δράσης, να υπάρξει επένδυση σε όλο το εύρος της επιστήμης και της ευρυμάθειας και να τύχει εγγύησης η χρήση επιστημονικής γνώσης σε πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις των δημοκρατικών μας κοινωνιών.

Προωθήστε ένα εύρωστο, ανοικτό και ελεύθερο σύστημα για τις επιστήμες

Η διεθνής συνεργασία και η ανοικτή ανταλλαγή γνώσης, ερευνητών και φοιτητών είναι ο ουσιώδης πλούτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η μεταφορά γνώσης είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο για την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο. Η ανοικτή διεθνής επιστημονική συνεργασία είναι επίσης σημαντική για τις διεθνείς σχέσεις και πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τα πρόσωπα που έχουν ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να αποφεύγουν να εγείρουν ανεπιθύμητα εμπόδια ως προς αυτό. Θα πρέπει, αντίθετα, να προστατεύουν τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την ακαδημαϊκή θεσμική αυτονομία και την ανοικτή διεθνή ανταλλαγή ανθρώπων και πληροφοριών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα συνεχώς ασφαλείς και βιώσιμες εργασιακές συνθήκες για επιστήμονες και φοιτητές.

Επενδύστε στην επιστήμη και στην εκπαίδευση

Η επιστήμη και η ευρυμάθεια δεν είναι σημαντικές μόνο για την οικονομία και την οικονομική ευημερία. Συνοδεύονται από την ανεξάρτητη κριτική σκέψη και συλλογισμό, ουσιώδεις για τις ζωντανές και ανθεκτικές δημοκρατικές. Η διασφάλιση της διεθνούς ηγετικής θέσης της Ευρώπης στην επιστήμη και στην καινοτομία προϋποθέτει σταθερές επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση. Για να μπορούν  να συμβαδίζουν με άλλα μέρη του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της θα πρέπει να υλοποιήσουν την αμοιβαία συμφωνηθείσα φιλοδοξία να επενδύσουν το 3% του ετήσιου ΑΕΠ στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, και με την αποφασιστική συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να ενισχύσουν το Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έρευνα και Καινοτομία και την κορυφαία ποιότητα της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης. 

Χρησιμοποιήστε σύγχρονη επιστημονική γνώση στις πολιτικές

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρει τεράστια ευθύνη για την προώθηση της επιστήμης και της καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το Πρόγραμμα Πλαίσιο και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνάς της. Προτρέπουμε τα Κράτη Μέλη και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιούν συνεχώς και με σύνεση τα επιστημονικά δεδομένα στη διαμόρφωση πολιτικής. Οι προκλήσεις που είναι μπροστά μας – περιλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας, της διεθνούς μετανάστευσης, της ασφάλειας τροφίμων, της ενεργειακής μετάβασης, απλώς για να αναφερθούμε σε μερικές – είναι τόσο πολύπλοκες και επείγουσες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς την επιστήμη και χωρίς έναν αξιόπιστο διάλογο μεταξύ της επιστήμης, της πολιτικής, της κοινωνίας των πολιτών και των οικονομικών φορέων.

  Υπογραφές (ανά χώρα)

Heinz Faßmann, President

Austrian Academy of Sciences

Christoffel Waelkens, President

Royal Flemish Academy of Belgium for Science and the Arts

Michel Willem, President

Royal Academy of Science, Letters and Fine Arts of Belgium

Julian Revalski, President

Bulgarian Academy of Sciences

Velimir Neidhardt, President

Croatian Academy of Sciences and Arts

Achilles C. Emilianides, President

Cyprus Academy of Sciences, Letters, and Arts

Eva Zažímalová, President

Czech Academy of Sciences

Marie-Louise Nosch, President

Royal Danish Academy of Sciences and Letters

Tarmo Soomere, President

Estonian Academy of Sciences

Tuula Linna, President

Finnish Academy of Science and Letters

Alain Fischer, President

French Academy of Sciences

Gerald Haug, President

German National Academy of Sciences Leopoldina

Stamatios Krimigis, President

Academy of Athens

Tamás Freund, President

Hungarian Academy of Sciences

Patrick Guiry, President

Royal Irish Academy

Roberto Antonelli, President

Italian National Academy Lincei

Ivars Kalviņš, President

Latvian Academy of Sciences

Jūras Banys, President

Lithuanian Academy of Sciences

Lucien Hoffmann, President

Luxembourg Grand-Ducal Institute, Natural Sciences Section

Alfred J. Vella, Rector

University of Malta

Marileen Dogterom, President

Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences

Marek Konarzewski, President

Polish Academy of Sciences

José Luís Cardoso, President

Academy of Sciences of Lisbon

Ioan-Aurel Pop, President

Romanian Academy

Pavol Šajgalík, President

Slovak Academy of Sciences

Peter Štih, President

Slovenian Academy of Sciences and Arts

Jesús María Sanz Serna, President

Royal Academy of Exact, Physical and Natural Sciences of Spain

Birgitta Henriques Normark, President

The Royal Swedish Academy of Sciences




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










971