Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ρευματοπαθών Κύπρου, την Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων, καθώς και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Σπάνιων Γενετικών Νοσημάτων «Μοναδικά Χαμόγελα», πραγματοποίησε την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2025 στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στη Λευκωσία, την προαναφερόμενη Ημερίδα.
Η Ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και αποσκοπούσε στην ενημέρωσή τους για τις Ρευματοπάθειες και τις Σπάνιες Παθήσεις, καθώς και στην ενδυνάμωσή τους, ώστε να κατανοούν τις ανάγκες των μαθητών/μαθητριών που έχουν ρευματικά νοσήματα/συμπτώματα ή άλλες παθήσεις και να μπορούν να τους/τις υποστηρίζουν αποτελεσματικά.
Στην Ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, τον οποίο ανέγνωσε η Προϊσταμένη του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεκμηρίωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δρ Χριστίνα Παπασολομώντος. Η Υπουργός στον χαιρετισμό της επεσήμανε τη σημασία της συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών για ομαλή ένταξη όλων των μαθητών και μαθητριών στο σχολικό περιβάλλον και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολείου που να ενδυναμώνει όλους και όλες τους μαθητές και τις μαθήτριες, χωρίς διακρίσεις.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις από την κ. Άντρη Φωκά Χαραλάμπους, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου (ΣύΡεΚ), αναφορικά με το έργο του Συνδέσμου και παρουσίαση από την Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων και τη δρα Σοφία Ουρανή, Κλινική Γενετίστρια, με θέμα «Παιδιά και έφηβοι με ξεχωριστά μοτίβα μάθησης». Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση από την κ. Κάτια Κυριάκου, Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου «Μοναδικά Χαμόγελα» με θέμα «Μαζί μπορούμε»: το παράδειγμα του Συνδέσμου Σπάνιων Γενετικών Νοσημάτων «Μοναδικά Χαμόγελα» και του Πολυθεματικού Κέντρου Αξιολόγησης και Παρέμβασης που έχει ιδρύσει.
Τέλος, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια που προσφέρθηκαν από τους τρεις Συνδέσμους, με πρακτικές εισηγήσεις ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών, με ποικίλα εργαλεία και στρατηγικές, ώστε να υποστηρίζουν αποτελεσματικά τους μαθητές και τις μαθήτριές τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ημερίδας: https://www.pi.ac.cy/pi/index.php?option=com_content&view=article&id=4525&Itemid=109&lang=el