Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2025, Ημερίδα με θέμα: «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο», η οποία διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με την υποστήριξη των εταίρων του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CyberSafety. Η Ημερίδα φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο του Λυκείου Λατσιών και στο Αθλητικό Κέντρο «Σωτήρης Μέσσιος» στα Λατσιά, με συμμετοχή μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.
Ο θεματικός άξονας της δημιουργικής και ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, γύρω από τον οποίο οργανώθηκε η Ημερίδα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης της ψηφιακής ικανότητας και πολιτότητας στα σχολεία. Η ευαισθητοποίηση γύρω από αυτά τα θέματα απαιτεί γνώση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και καλλιέργεια στάσεων, ώστε κριτικά σκεπτόμενοι να διαμορφώνουμε ένα διαδίκτυο ασφαλές, το οποίο να διέπεται από σεβασμό και να λειτουργεί ως χρήσιμο εργαλείο στη ζωή μας.
Στο χαιρετισμός της, η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Έλενα Χατζηκακού, τόνισε τον καίριο ρόλο των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση ψηφιακά ικανών πολιτών, που μπορούν να γίνουν δημιουργικοί και αποτελεσματικοί με δεοντολογική χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος, να είναι σε θέση να προστατεύονται από τους κινδύνους, να μπορούν να τους αναγνωρίζουν και να τους διαχειρίζονται. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Γιώργος Παντελή, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Υπουργού, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, ανέφερε μεταξύ άλλων τη συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που δίνει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στοχεύοντας πρώτιστα στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Πρόσθεσε πως κρίνεται αναγκαία η συνεχής επιμόρφωση μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής τους ικανότητας, καθώς και η παιδαγωγική ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση, παράλληλα με την αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, μέλη της Ομάδας Νέων – CyberSafety Youth Panel αναφέρθηκαν στις δράσεις τους τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της συμμετοχής τους στο Better Internet for Kids (BIK) Youth Panel. Επίσης, παρουσίασαν με διαδραστικό τρόπο και με τη συμμετοχή του κοινού, θέματα σχετικά με την τοξικότητα των φύλων στο διαδίκτυο, το ακατάλληλο διαδικτυακό περιεχόμενο, και το φαινόμενο του sexting και του sextortion. Στόχος της παρουσίασης ήταν η ανάδειξη της δύναμης της νεολαίας και η συλλογική της ευθύνη για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου ψηφιακού κόσμου.
Πραγματοποιήθηκε, επίσης, διαδραστική παρουσίαση από τον συνεργάτη του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και πιστοποιημένο αναλυτή της InHope, κ. Ανδρέα Ανδρέου, ο οποίος αξιοποίησε το ενδιαφέρον των παιδιών για τα ψηφιακά παιχνίδια, για να συζητήσει για τα οφέλη που είναι δυνατόν να προσφέρουν αυτά στους χρήστες τους, αλλά κυρίως τις προκλήσεις και τους κινδύνους που αναφύονται μέσα από αυτά, όπως η πολύωρη ενασχόληση και ο εθισμός, η διαδικτυακή αποπλάνηση, οι διαδικτυακές αγορές, οι απάτες και ο τζόγος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ισορροπημένη χρήση αυτών των παιχνιδιών και στο πλαίσιο που ορίζεται από τα ηλικιακά όρια, ώστε οι χρήστες να είναι αυτοί που ελέγχουν το παιχνίδι και να απολαμβάνουν τον χρόνο τους σ’ αυτό και όχι να λειτουργούν ως υποχείρια των παιχνιδιών.
Παράλληλα λειτουργούσαν δραστηριότητες σε σταθμούς με πλούσια θεματολογία, οι οποίες διοργανώθηκαν από συνεργάτες και εταίρους του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου - CYberSafety, στους οποίους οι μαθητές/μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί περιηγούνταν προγραμματισμένα. Προσφέρθηκαν οι ακόλουθοι σταθμοί και θεματικές: «Τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα» από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Phishing – Ηλεκτρονικό Ψάρεμα» από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, «Ψηφιακό Αποτύπωμα» και «Ασφαλής ψηφιακή περιήγηση» από το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, «Ομάδα Νέων CyberSafety Youth Panel» από την Ομάδα Νέων, «Sexting – Grooming» και «Πείραγμα ή εκφοβισμός – Αναγνώρισε τη διαφορά» από το ΠΑ.ΒΙ.Σ. - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, «Μαθαίνοντας για το ψηφιακό αποτύπωμα και το GDPR μέσω των ψηφιακών παιγνιδιών eFollowMe και GDPR» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Ασφάλεια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης» από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Παραπληροφόρηση: ψεύτικες και αληθινές πληροφορίες στο διαδίκτυο» από το Fact Check Cyprus, «Παραπληροφόρηση σε σχέση με το φύλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» από το Mediterranean Institute of Gender Studies και «Ασφάλεια στο διαδίκτυο» από το RISC.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μελωδικά με μια σύντομη συναυλία του μουσικού σχήματος «Angelos Avgousti & Friends».
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να εντοπίσουν περαιτέρω πληροφορίες για την Ημερίδα στην ιστοσελίδα: https://internetsafety.pi.ac.cy/SID2025