Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών με ιδιαίτερη ικανοποίηση και αίσθημα διάκρισης ανακοινώνει ότι της έχει απονεμηθεί μια από τις πιο ανταγωνιστικές και διακεκριμένες χορηγίες από το Διεθνές Δίκτυο Ακαδημιών, το Inter Academy Partnershıp. Η χορηγία θα στηρίξει το ερευνητικό έργο της Ακαδημίας με τίτλο: “Απειλές στα Μεσογειακά Θαλάσσια Οικοσυστήματα σε ένα Θερμαινόμενο Κόσμο” (Threats to the Mediterranean Marine Ecosystems in a Warming World).
Η Κυπριακή Ακαδημία ηγείται της καινοτόμου αυτής πρωτοβουλίας σε συνεργασία με το European Academıes Scıence Advisory Council (EASAC) και το Network of African Science Academies (NASAC). Το έργο αναδεικνύει και υλοποιεί τον στόχο της Ακαδημίας για επιστημονική αριστεία και περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων.
Το έργο θα ενδιατρίψει στις εντεινόμενες απειλές της κλιματική αλλαγής στα θαλάσσια οικοσυστήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο—μια περιοχή υψηλής ευαλωτότητας, αλλά περιορισμένης ερευνητικής κάλυψης. Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα—η αύξηση των θερμοκρασιών, οι μεσογειακοί κυκλώνες, οι ξαφνικές έντονες πλημμύρες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση των ακτών και η εξάπλωση εισβολικών ειδών—επηρεάζουν αρνητικά ολοένα και περισσότερο τις 22 χώρες που περιβάλλουν τη λεκάνη της Μεσογείου, τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα της περιοχής αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς κινδύνους. Αυτοί οι κίνδυνοι απειλούν τη βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία, αλλά και τις οικονομίες και την κοινωνική συνοχή των Μεσογειακών χωρών.
Βασιζόμενο στις μελέτες που διεξήχθησαν από την Πρωτοβουλία για το Κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή (https://emme-cci.org), το ερευνητικό έργο θα εμβαθύνει την επιστημονική κατανόηση των περιβαλλοντικών πιέσεων που προκύπτουν από το κλίμα στα θαλάσσια περιβάλλοντα της Μεσογείου. Επιπρόσθετα, θα συνεισφέρει στην διαμόρφωση πρότασης εμπεριστατωμένης πολιτικής που να εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα, σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Η τιμητική χορηγία απονέμεται από το Διεθνές Δίκτυο Ακαδημιών, το InterAcademyPartnershıp (IAP), ενός παγκόσμιου δικτύου στο οποίο περισσότερες από 150 εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες Ακαδημίες Επιστήμης, Μηχανικής και Ιατρικής. Αντιπροσωπεύοντας τη συλλογική εμπειρογνωμοσύνη πέραν των 30.000 κορυφαίων επιστημόνων, μηχανικών και επαγγελματιών υγείας από περισσότερες από 100 χώρες, η IAP αξιοποιεί την επιστημονική γνώση για να προωθήσει συστάσεις για την βελτιώση της δημόσιας υγείας, την ενισχύσης της εκπαίδευσης στην επιστήμη και την προάγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω στρατηγικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών, όπως το εν λόγω έργο—που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Simons International—το IAP επικεντρώνεται σε επείγοντα παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας τροφίμων και νερού, της παγκόσμιας υγείας και της δίκαιης πρόσβασης στη γνώση. Ένας βασικός στόχος της IAP είναι η ενίσχυση διαρκών συνεργασιών μεταξύ χωρών υψηλού εισοδήματος και χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για την από κοινού ανάπτυξη επιστημονικών λύσεων για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Αυτό το επίτευγμα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Κυπριακή Ακαδημία, καθώς αποτελεί την πρώτη διεθνή χρηματοδότηση που έχει λάβει η Ακαδημία από την ίδρυσή της. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας, Ακαδημαϊκός Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, χαρακτήρισε την εν λόγω βράβευση ως “απόδειξη της επιστημονικής αξίας της Ακαδημίας και της αυξανόμενης αναγνώρισης του ρόλου της ως αξιόπιστουεταίρουστην διεθνή Ακαδημαϊκή κοινότητα.”
Το έργο «Απειλές στα Μεσογειακά Θαλάσσια Οικοσυστήματα σε έναν Θερμαινόμενο Κόσμο,” τελεί υπό τη επιστημονική καθοδήγηση του Ακαδημαϊκού Καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα, και θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του νεοϊδρυθέντος Γραφείου Έρευνας στην Κλιματική Κρίση και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.