Αναστασιάδης, Ακιντζί μαζί με Ε/κ και Τ/κ μαθητές στο Σπίτι της Συνεργασίας και το Λήδρα Πάλας


Με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαθητές, που συμμετείχαν στο πρώτο εργαστήρι της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση στο Σπίτι της Συνεργασίας και το Λήδρα Πάλας, έπαιξαν, σαν παιδιά, και οι δύο ηγέτες και υποσχέθηκαν, μιλώντας στα παιδιά, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για μια ενωμένη Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έφτασαν στο χώρο της νεκρής ζώνης γύρω στις 11:30, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους. Επισκέφθηκαν και τα τέσσερα εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές, 50 Ε/κ και 50 Τ/κ, θεάτρου, μουσικής, παραδοσιακών παιχνιδιών, τεχνών και χειροτεχνίας. Μάλιστα, ζωγράφισαν μαζί με τα παιδιά, έπαιξαν τραβώντας το σχοινί με αντίπαλη ομάδα ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ζωγράφισαν ο ένας στην πλάτη του άλλου και αυτός στο χαρτί. Ο Τ/κ ηγέτης ζωγράφισε στην πλάτη του Προέδρου Αναστασιάδη το περιστέρι της ειρήνης και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην πλάτη του Μουσταφά Ακιντζί, την Κύπρο.
Απευθυνόμενοι και στους 100 μαθητές δημοτικών σχολείων, πέμπτης και έκτης τάξης, και από τις δύο πλευρές, που τους καλωσόρισαν και στις δύο γλώσσες, ελληνικά και τουρκικά, και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι αυτό που επιθυμούν είναι ένα ειρηνικό μέλλον γι` αυτούς σε μια ενωμένη Κύπρο. Παρόντες στους χαιρετισμούς μπροστά από το Σπίτι της Συνεργασίας, οι δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο εργαστήριο, τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, οι συντονιστές των Τεχνικών Επιτροπών και από τις δύο πλευρές, η Διοικήτρια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Και στις δύο γλώσσες είπε “γεια σας παιδιά” ο Μουσταφά Ακιντζί, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως του θυμίζουν τα εγγόνια του.

Ο Τ/κ ηγέτης διαβάζοντας το χαιρετισμό του στα τούρκικα και με διερμηνέα τον καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, είπε στους μαθητές πως σε λίγα χρόνια θα είναι η νεολαία της Κύπρου και δυστυχώς το πρόβλημα ξεκίνησε πριν καν γεννηθούν, έφτασε μέχρι τις μέρες μας και δεν έχουν τα παιδιά καμιά ευθύνη γι` αυτό, αλλά βιώνουν τις συνέπειες.
Σήμερα, πρόσθεσε, για πρώτη φορά είδαν ο ένας τον άλλον, έκαναν νέους φίλους, έπαιξαν μαζί τους και εάν και μιλούν δύο διαφορετικές γλώσσες, επικοινώνησαν μεταξύ τους, όχι γράφοντας και μιλώντας, αλλά παίζοντας μπόρεσαν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο. Κάποτε εμείς οι μεγάλοι δυσκολευόμαστε να δημιουργήσουμε σχέσεις, αλλά εσείς τα παιδιά το πετυχαίνετε εύκολα. “Οι διαφορές δεν μας αποτρέπουν από να ζήσουμε μαζί ειρηνικά. Ακριβώς, το αντίθετο, η διαφορετική γλώσσα και θρησκεία, είναι πλούτος. Το σημαντικό είναι να μπορείς να λύσεις με αγάπη και με ειρηνικό τρόπο τα προβλήματα”.
Η Κύπρος είναι η κοινή πατρίδα σας, είπε στα παιδιά ο κ. Ακιντζί, και την αγαπάτε σε ίσο βαθμό. Τα βουνά της Κύπρου, τις θάλασσας, τη φύση, τις ομορφιές και τον πλούτο της πρέπει να επωφεληθούμε από αυτά μαζί και πρέπει να αναζητήσετε από κοινού τις λύσεις στα προβλήματα, συνέχισε. “Εμείς με τον φίλο μου τον Νίκο, ακόμη και εάν κάποτε έχουμε προβλήματα, είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να συναντιέστε εσείς παιδιά πιο συχνά. Όλη μας η προσπάθεια και η θέλησή μας είναι να αφήσουμε σε σας μια χώρα ειρηνική γεμάτη ευτυχία, ευημερία και αγάπη. Δεν θέλουμε να ζήσετε τα δυσάρεστα που έζησαν οι δικές μας γενιές. Στοχεύουμε σε μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος που θα είναι η πιο ωραία, χώρα παράδειγμα του κόσμου, όπου θα μπορείτε να εργάζεστε με ειρήνη, ελευθερία, ισότητα και με ασφάλεια. Βλέπω παιδιά ότι έχετε δικαίωμα να ζήσετε σε μια τέτοια χώρα”, είπε.
Ευχήθηκε τέλος η ομόσπονδη, ενωμένη Κύπρο στην οποία στοχεύουν μέχρι το τέλος του χρόνου “να είναι τόσο όμορφη όσο εσείς”. Ευχήθηκε επίσης στα παιδιά για την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για το παιδί.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη την Τεχνική Επιτροπή γι` αυτή την εξαιρετική εκδήλωση “που θυμίζει σε μένα και τον Μουσταφά ότι εμείς ήμαστε το παρόν που φεύγει και εσείς είσαστε το μέλλον αυτής της πατρίδας”. Γι` αυτό, ανέφερε, νιώθει πιο έντονο και βαρύ το καθήκον σήμερα να καλέσει τον φίλο του τον Μουσταφά, αντικρίζοντας τα παιδιά, το μέλλον της Κύπρο, “να εργαστούμε ακόμη πιο εντατικά, πάντα με αλληλοσεβασμό, στη βάση που έχει συμφωνηθεί, για να επανενώσουμε αυτή την πατρίδα και να δημιουργήσουμε συνθήκες και για τον Μουσταφά, τον Κωνσταντίνο, τον Αχμέτ και την Άντρια να ζουν μαζί, όπως και στο παρελθόν ζούσαμε μαζί, ειρηνικά”.
Η χώρα μας είναι κοινή όλων και θα πρέπει να σας δώσει την ευκαιρία, μέσα από την ειρήνη, να συνδημιουργήσετε, να έχετε προοπτική και μέλλον και αυτό είναι υποχρέωση που πέφτει στους δικούς τους ώμους και του Τ/κ ηγέτη, ανέφερε. “Και θέλω να πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλους του χρόνου θα γίνει κατανοητό σε όλους ότι η κοινή γλώσσα, που επιτύχατε εσείς σήμερα, θα είναι η κοινή σας γλώσσα, ώστε να μπορούμε να στέκουμε και να σας βλέπουμε στα μάτια, λέγοντας ότι σας διασφαλίσαμε μια πατρίδα που σας δίνει προοπτική για το μέλλον”.
Η χώρα μας είναι πολύ μικρή για να έχει την πολυτέλεια να είναι διαιρεμένη, μπορεί να μας κρατήσει όλους μαζί, μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον ανέφερε, λέγοντας ότι εύχεται ότι “το ίδιο ζεστή με την ζέστη που σήμερα επικρατεί, είναι η καρδιά μας προς τον σκοπό της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού”.
Στους δύο ηγέτες, παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έδωσαν τα ίδια καπελάκια που οι ίδιοι φορούσαν και βγήκαν όλοι μαζί, οι σύζυγοι των ηγετών, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες φωτογραφίες.
(ΚΥΠΕ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










236