ΑΠΚΥ: Διάλεξη του διακεκριμένου Καθηγητή Δημήτριου Νανόπουλου με θέμα «The first 10-30s»


Τον διακεκριμένο Καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Texas A&M University και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτριο Β. Νανόπουλο φιλοξενεί στην τρίτη διάλεξήτου ο 4ος κύκλος της Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθείτην Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 18:30 στοΣπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα, Αθήνα). Τη Σειρά συνδιοργανώνουν το ΑΠΚΥ, το Σπίτι της Κύπρου και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος.

Στην ομιλία του με τίτλο  «The first 10-30s» ο Καθηγητής Νανόπουλος θα εξηγήσει γιατί ζούμε σε μια χρυσή εποχή για την Κοσμολογία και θα παρουσιάσει τα πρόσφατα παρατηρησιακά δεδομένα που φαίνεται να επαληθεύουν τη λεγόμενη Πληθωριστική Κοσμολογία (Inflationary Cosmology). Με βάση αυτά τα ευρήματα μπορούμε πια να απαντήσουμε σε θεμελιώδη ερωτήματα για την αρχή του Σύμπαντος, την εξέλιξη και το μέλλον του. Στη διάρκεια της εισήγησής του, μέσα από πειραματικά τεκμηριωμένες αποδείξεις, ο Δ. Νανόπουλος θα αναζητήσει με το ακροατήριο το νήμα, αλλά και το νόημα της αρχής του Σύμπαντος.

Ο Δημήτριος Β. Νανόπουλος σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1971) και απέκτησε το διδακτορικό του στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών από το Πανεπιστήμιο Sussex (1973). Διετέλεσε επί σειρά ετών ανώτερος ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN. Το 1989, εξελέγη Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M των Η.Π.Α. και από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι, επίσης, Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Ηouston (HARC), στο Τέξας. Τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004, ο Δ. Νανόπουλος ανεδείχθη από το Πανεπιστήμιο Stanford 4ος στην κατάταξη των πιο αναφερόμενων Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο Stanford. Το 1996 του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ το 2005  απέσπασε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητος, με έδρα στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Τιμήθηκε, ακόμη, με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση (2006) και το Διεθνές Βραβείο "Enrico Fermi" της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (2009). Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2010 και από τον Ιανουάριο του 2013 έως σήμερα είναι ο Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο CERN. Διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2005-2009) και Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (2005-2006). Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1997

Όλες οι διαλέξεις μεταδίδονται ζωντανά και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου https://diavlos.grnet.gr/spititiskyprou. Στους συμμετέχοντες του 4ου κύκλου της Σειράς θα δοθούν, με το πέρας του, βεβαιώσεις παρακολούθησης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










758