ΑΠΚΥ: Ο πρωτεϊκός Καζαντζάκης και οι αναθεωρήσεις του – Διάλεξη του Δημήτρη Τζιόβα


Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνδιοργανώνουν διάλεξη με τον δρα Δημήτρη Τζιόβα,Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Η διάλεξη με θέμα «Ο πρωτεϊκός Καζαντζάκης και οι αναθεωρήσεις του» θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Μεγάλου Αλεξάνδρου 10, Λευκωσία) στις 12 Νοεμβρίου 2019 με ώρα έναρξης 19:30.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Τζιόβας θα αναφερθεί στη διαχρονικότητα του Νίκου Καζαντζάκη και στο παράδοξο της παγκόσμιας αναγνώρισης του έργου του με την ταυτόχρονη υποτίμησή του ως πεζογράφου από τους μεταπολεμικούς Έλληνες κριτικούς και ομότεχνούς του. Είναι δυνατόν έναν τόσο δημοφιλή συγγραφέα στο εξωτερικό να μην τον εκτιμά η κριτική του τόπου του; Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο και κατά πόσο έχει αλλάξει η κριτική αυτή στάση απέναντι στον ίδιο και το έργο του τις τελευταίες δεκαετίες; Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα ο ομιλητής θα επικεντρωθεί σε τρεις προσπάθειες αναθεώρησης του καζαντζακικού έργου τα τελευταία χρόνια: την κριτική, την πολιτισμική και την έμφυλη.

Ο Δημήτρης Τζιόβας είναι καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Την περίοδο 2000-2003 διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών του εν λόγω ιδρύματος. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και διευθύνει τη μεταφραστική σειρά νεοελληνικής λογοτεχνίας που εκδίδεται από το Κέντρο Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










606