ΑΚΠΥ: Δύο διαλέξεις από τον Καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτριο Νανόπουλο


Τον διαπρεπή Καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Texas A&M University των ΗΠΑ και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτριο Β. Νανόπουλο φιλοξενεί στην Κύπρο το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) σε δύο (2) εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις που απαντούν σε ερωτήματα για την αρχή και το μέλλον του σύμπαντος με βάση τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

Η πρώτη διάλεξη του Έλληνα θεωρητικού της Φυσικής και της Κοσμολογίας φέρει τον τίτλο «The first 10-30s» και θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο, στις 29 Νοεμβρίου 2019 (ώρα έναρξης 18.30) στον Πολυχώρο «Αττικόν». Η εν λόγω διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με τον Δήμο Πάφου για σειρά διαλέξεων, ανοικτών στο ευρύ κοινό. Η δεύτερη διάλεξη με τίτλο «Ένα Σύμπαν παράλογο και αδιάφορο;» θα λάβει χώρα στις 30 Νοεμβρίου 2019 (ώρα έναρξης 11.30), στη Λευκωσία και συγκεκριμέναστην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου (Κεντρικά Γραφεία Διοίκησης, Αγία Παρασκευή).

Ο Καθηγητής κ. Νανόπουλος θα εξηγήσει γιατί ζούμε σε μια χρυσή εποχή για την Κοσμολογία και θα παρουσιάσει τα πρόσφατα παρατηρησιακά δεδομένα, τα οποία φαίνεται να επαληθεύουν την λεγόμενη πληθωριστική Κοσμολογία (inflationary Cosmology). Με βάση αυτά τα ευρήματα μπορούμε πια να απαντήσουμε σε θεμελιώδη ερωτήματα για την αρχή του Σύμπαντος, την εξέλιξη και το μέλλον του. Στη διάρκεια των εισηγήσεών του ο δρ Νανόπουλος, μέσα από πειραματικά τεκμηριωμένες αποδείξεις, θα αναλύσει και θα αναζητήσει με το ακροατήριο το νήμα, αλλά και το νόημα της αρχής του Σύμπαντος.

Ο Καθηγητής Δημήτριος Β. Νανόπουλος σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1971) και απέκτησε το διδακτορικό του στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών από το Πανεπιστήμιο Sussex (1973). Διετέλεσε επί σειρά ετών ανώτερος ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN. Το 1989, εξελέγη Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M των Η.Π.Α. και από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι, επίσης, Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Ηouston (HARC), στο Τέξας. Τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004, ο Δ. Νανόπουλος ανεδείχθη από το Πανεπιστήμιο Stanford 4ος στην κατάταξη των πιο αναφερόμενων Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο Stanford. Το 1996 του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ το 2005  απέσπασε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητος, με έδρα στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Τιμήθηκε, ακόμη, με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση (2006) και το Διεθνές Βραβείο "Enrico Fermi" της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (2009). Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2010 και από τον Ιανουάριο του 2013 έως σήμερα είναι ο Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο CERN. Διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2005-2009) και Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (2005-2006). Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1997.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










757