ΑΠΚΥ: Διάλεξη με θέμα «Η επίδραση των κτηνιατρικών φαρμάκων στο περιβάλλον»


     «Η επίδραση των κτηνιατρικών φαρμάκων στο περιβάλλον» είναι ο τίτλος της διάλεξης του δρα Βασίλη Λίτσκα, ερευνητικού συνεργάτη στο Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), τον οποίο φιλοξενεί ο 3οςΚύκλος της Σειράς Εξειδικευμένων Διαλέξεων σε Θέματα Διαχείρισης & Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής που διοργανώνει το ΑΠΚΥ. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, μεταξύ 16:15 και 18:15, στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ στα Λατσιά (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία).

Στη διάλεξή του ο δρ Λίτσκας θα αναφερθεί στα κτηνιατρικά φάρμακα και στις οδούς μεταφοράς τους στο έδαφος και στα επιφανειακά και υπόγεια νερά μέσω των αποβλήτων της φαρμακοβιομηχανίας, της κτηνοτροφίας και με τη χρήση τους στις ιχθυοκαλλιέργειες. Θα επικεντρωθεί στους τρόπους εκτίμησης του περιβαλλοντικού κινδύνου με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες και σε παραδείγματα μελέτης των επιπτώσεων των κτηνιατρικών φαρμάκων στο υδάτινο και στο χερσαίο περιβάλλον.

Ο δρ Βασίλης Λίτσκας είναι γεωπόνος με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Οικολογία και την Προστασία Περιβάλλοντος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Εργάζεται ως ερευνητικός συνεργάτης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ερευνητικά έργα EnVeROS & WASEC με χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+) και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και έχει διδάξει για σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος γεωργικών προϊόντων, την οικολογία, τη διαχείριση υδατικών πόρων και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες. Επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε 19 επιστημονικά άρθρα (h-index 8) και ανακοινώθηκαν σε αρκετά διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Την ευθύνη της Σειράς των εξειδικευμένων διαλέξεων για την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Μάιος 2020, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ, έχουν το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Ζορπά και το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη. Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο ΑΠΚΥ (4ος όροφος, Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά) και είναι ανοικτές στο κοινό. Τη Σειρά υποστηρίζουν το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και η Cyta. 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










641