ΑΠΚΥ: Διάλεξη Καθηγητή Κ Φελλά: «Δεοντολογικές, βιοηθικές και ηθικές προεκτάσεις στην έρευνα»


Η ηθική και η δεοντολογία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της έρευνας, από τη σύλληψη μιας ιδέας ως τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Το πλαίσιο της δεοντολογίας που διέπει την έρευνα πραγματεύεται οΚαθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς,Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και Αντιπρύτανης Έρευνας & Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προσκεκλημένος στον 3ο κύκλο της Σειράς Εξειδικευμένων Διαλέξεων σε Θέματα Διαχείρισης & Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής που διοργανώνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η διάλεξη με τίτλο «Δεοντολογικές, βιοηθικές και ηθικές προεκτάσεις στην έρευνα» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, μεταξύ 16:30 και 18:30στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ στα Λατσιά (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία).

Ο όρος «δεοντολογία» αφορά κώδικες, κανόνες και αρχές που σχετίζονται με την αξιολόγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε συγκεκριμένα πολιτικά, πολιτιστικά και διαπροσωπικά πλαίσια. Σύμφωνα με τον Καθηγ. Φελλά, οι ερευνητές απαιτείται να γνωρίζουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των ερευνητικών διαδικασιών και να διατηρούν την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για εκμαίευση πληροφοριών και στην προστασία των δικαιωμάτων των συμμετεχόντων. Ταυτόχρονα, πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να κατοχυρώνουν την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων όσοι συμμετέχουν στην έρευνά τους.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς εξειδικεύεται στην Κοινωνιολογία της Υγείας και ερευνά θέματα που σχετίζονται με την ψυχοκοινωνική πτυχή της δημόσιας υγείας.  Έχει διοριστεί στην υψηλού κύρους θέση του Μέλους της Διεθνούς Επιτροπής Βιοηθικής (IBC) της UNESCO για την τετραετία 2018-2022, είναι μέλος σε εθνικές και διεθνείς επιτροπές που άπτονται θεμάτων βιοηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ κατέχει θέσεις και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς. Προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο υπουργείο Υγείας και υπηρετεί ως μέλος του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων. Έχει στο ενεργητικό του πολλές δημοσιεύσεις και βιβλιογραφία και συμμετέχει ενεργά σε τοπικά και διεθνή συνέδρια με θεματολογία που άπτεται των ερευνητικών του ενδιαφερόντων.

Την ευθύνη της Σειράς για την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Μάιος 2020, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ, έχουν το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίαςμε διευθυντή τον Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Ζορπά και το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη. Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο ΑΠΚΥ (Λεωφ. Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά) και είναι ανοικτές στο κοινό. Τη Σειρά υποστηρίζουν το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και η Cyta. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










647