ΑΠΚΥ: Σειρά Εξειδικευμένων Διαλέξεων: Μικροπορώδη Μεταλλο-Οργανικά Πλέγματα με Περιβαλλοντικές Εφαρμογές


Με τον Καθηγητή Αναστάσιο Τασιόπουλο (Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κύπρου), συνεχίζεται ο 3ος Κύκλος της Σειράς Εξειδικευμένων Διαλέξεων σε Θέματα Διαχείρισης & Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Ο ομιλητής θα αναπτύξει το θέμα «Μικροπορώδη Μεταλλο-Οργανικά Πλέγματα με Περιβαλλοντικές Εφαρμογές» σε μια διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, μεταξύ 16:45 και 18:45, στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ στα Λατσιά (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία).

Τα μεταλλο-οργανικά πλέγματα (Metal–Organic Frameworks, MOFs) αποτελούν μία κατηγορία πορωδών υλικών, που έχει προσελκύσει τεράστιο ερευνητικό και βιομηχανικό ενδιαφέρον τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Εμφανίζουν ενδιαφέρουσες ιδιότητες και πιθανές εφαρμογές σε διάφορα πεδία, όπως είναι η αποθήκευση και ο διαχωρισμός αερίων, η κατάλυση, η ανίχνευση τοξικών χημικών ειδών και η απομάκρυνσή τους από τοξικά υγρά απόβλητα και ο μαγνητισμός. Οι τεχνολογικές εφαρμογές αυτών των υλικών καθορίζονται από τα δομικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία δύναται να τροποποιηθούν μέσω της χημικής σύνθεσης. Επομένως, η ανάπτυξη συνθετικών μεθόδων για νέα MOFs έχει μεγάλη σημασία για την περαιτέρω εξέλιξη του πεδίου. Στο πλαίσιο της διάλεξης του Καθηγ. Τασιόπουλου –ιδιαίτερα χρήσιμη για ερευνητές και για τη βιομηχανία– θα συζητηθούν πρόσφατα αποτελέσματα που αφορούν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για τη σύνθεση MOFs με ενδιαφέρουσες ιδιότητες (μαγνητικές, ροφητικές, ικανότητα να υφίστανται μετασυνθετικές τροποποιήσεις, κ.ά.) και πιθανές εφαρμογές τους. Η ερευνητική αυτή εργασία υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας μέσω του προγράμματος “EXCELENCE/1216/0076”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

O Δρ Aναστάσιος Τασιόπουλος έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ανόργανη και Βιοανόργανη Χημεία από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο University of Florida. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη σύνθεση πολυμεταλλικών πλειάδων και τα πολυδιάστατα πολυμερή ένταξης με ενδιαφέρουσες μαγνητικές ιδιότητες και στα μεταλλο-οργανικά πλέγματα.

Την ευθύνη της Σειράς Διαλέξεων για την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Μάιος 2020, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ, έχουν το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας και το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων. Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο ΑΠΚΥ και είναι ανοικτές στο κοινό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










507