ΑΠΚΥ: Tηλεδιαλέξεις για την τέχνη και τον πολιτισμό


#ΜένουμεΣπίτι και παρακολουθούμε διαδικτυακά δύο πολύ ενδιαφέρουσες τηλεδιαλέξεις, που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Οι τηλεδιαλέξεις θα μεταδίδονται μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/vbqxwec.

Την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, στις 7.30 μ.μ. ηΔρ. Χάρις Κανελλοπούλου, Ιστορικός Τέχνης και διδάσκουσα στο Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του ΑΠΚΥ πραγματεύεται «Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην τέχνη;». Μέσα από μια διαδρομή στην ιστορία της τέχνης, τις συλλογές μουσείων, αλλά και τις προτιμήσεις των συλλεκτών στην αγορά της τέχνης, παρατηρεί κανείς, σύμφωνα με την ομιλήτρια, ότι η γυναικεία καλλιτεχνική παραγωγή έχει προσδιοριστεί ιστορικά σε ένα πλαίσιο που έχει προτάξει το έργο των ανδρών καλλιτεχνών.  Η φεμινιστική ιστορία και κριτική της τέχνης τη δεκαετία του 1970 έθιξε τα ζητήματα απουσίας του έργου των γυναικών δημιουργών. Φτάνοντας στο σήμερα, η Δρ. Κανελλοπούλου θα αναλύσει σε ποιο σημείο αναγνώρισης βρίσκονται οι ιστορικές γυναίκες καλλιτέχνες και τι σημαίνει το έντονο ενδιαφέρον των τελευταίων χρόνων γι’ αυτές, με αφιερωματικές εκθέσεις από μεγάλα μουσεία – ενδιαφέρον που αντανακλάται και ως ζήτηση στην αγορά. Είναι μία «μόδα» ή μπορεί τελικά να ωφελήσει στην αναγνώριση του έργου τους;

Την Πέμπτη 2 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ. ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης, 
συνθέτης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, θα δώσει τη δική του τηλεδιάλεξη με τίτλο «Πολιτιστική Στρατηγική του Μουσικού Τομέα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού (ΔΕΠΑ) Καλαμάτας 1996-2003». Η ΔΕΠΑ Καλαμάτας, από την ίδρυσή της το 1985, υπήρξε για την Ελλάδα πυρήνας πολιτιστικής δημιουργίας και σημαντικός πολιτιστικός οργανισμός όσον αφορά την εκπαιδευτική πολιτική. Μέσα από την παρουσίασή του, ο Δρ. Ξανθούλης στοχεύει να και να καταγράψει τις σημαντικές στιγμές της επταετούς διευθυντικής του πορείας στη ΔΕΠΑ Καλαμάτας και πώς η πολιτιστική πολιτική –μια σειρά από νίκες και ήττες– σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










498