ΑΠΚΥ: Τηλεδιάλεξη του ΜΠΣ «Θεατρικές Σπουδές»: «Η περφόρμανς και το θέατρο: αναζητώντας τα όρια»


Με θέμα«The performance and the theater: looking for the limits. Η περφόρμανς και το θέατρο: αναζητώντας τα όρια» και ομιλητή τον Δρ. Γιάννη Μήτρουδιδάσκοντα στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, visual performance καλλιτέχνη και θεωρητικό της Σύγχρονης τέχνης και Ψυχανάλυσης με ειδίκευση στην τέχνη της Performance, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει τηλεδιάλεξη το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 13:00.

Η τηλεδιάλεξη είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα μεταδίδεται μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek

Στην ομιλία του ο Δρ. Μήτρου πραγματεύεται τα ζητήματα της σωματικότητας, της χωρικότητας και της άμεσης σύνδεσής της με τον χρόνο στο πλαίσιο της θεωρίας της επιτελεστικής λειτουργίας και εξηγεί το πέρασμα από το φαινόμενο της τελετουργίας, ως ίδιον των ανθρώπινων κοινωνιών με παγκόσμια δομικά χαρακτηριστικά και καταγωγικά στοιχεία, στο τελετουργικό, στο θέατρο της κλασικής τραγωδίας, δηλαδή από το μυθικό στο αισθητικό και πολιτικό. Ιχνηλατώντας την έννοια της σωματικότητας, επεξηγεί γιατί το φαινόμενο της τέχνης διανοίγει το υποκείμενο στη σωματικότητά του μέσα από το σωματικό ενέργημα της δημιουργίας και πώς η άμεσα «ζωντανή δράση», το σώμα και η σωματικότητα του υποκειμένου που τελεί μία δράση, θεμελιώνεται στον χώρο και τον χρόνο, κατά τον οποίο βιώνεται η διαδικασία της πραγμάτωσής της. Ο χώρος και ο χρόνος ως ένα διπλό αποτελούν τα δομικά χαρακτηριστικά της επιτελεστικής/παράστασης ή αλλιώς τελεστικής/παραστασιακής τέχνης (performance art).

Ο Δρ. Γιάννης Μήτρου σπούδασε (Ph.D.) Ψυχανάλυση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Διδάσκει με σύμβαση τα τελευταία δύο χρόνια στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει εργασθεί ως υπότροφος στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Σύντηξης του Πανεπιστημίου Paris-Sud (1997-99) επάνω στη σχέση Τέχνης και Επιστήμης, ως επιστημονικός σύμβουλος και υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας (2000-02) και είναι ιδρυτής και διευθυντής του Διεθνούς Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών «AlmaΚalma» (2003-σήμερα). Το πλήθος των καλλιτεχνικών και επιστημονικών του συνεργασιών με Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και Οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό μαρτυρούν ένα πνεύμα διεπιστημονικότητας που αναζητά συνεχώς κάθε πιθανή αλληλεπίδραση ανάμεσα στα πεδία των θετικών, των κοινωνικών επιστήμων και της Τέχνης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










506