Το ΑΠΚΥ συμμετέχει και φέτος στη «Βραδιά του Ερευνητή 2020»


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) συμμετέχει, για άλλη μια χρονιά, στη «Βραδιά του Ερευνητή», που διοργανώνει φέτος το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 διαδικτυακά, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς της Κύπρου. Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στόχο έχει την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης και ταυτόχρονα την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι ερευνητικοί φορείς και οι ερευνητές στην κοινωνία.

Οι δύο δραστηριότητες ερευνητικών ομάδων του ΑΠΚΥ είναι οι εξής:

  • Γνωστικά Συστήματα σε Πράσινες Πόλεις / Cognitive Systems Think Green

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Νόησης του ΑΠΚΥ, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Λοΐζο Μιχαήλ (Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού προγράμματος «Cognitive Systems»)  θα παρουσιάσει διάφορες ερευνητικές δράσεις του Εργαστηρίου, το οποίο μελετά τις νοητικές διεργασίες που σχετίζονται με την ατομική ή τη συλλογική νοημοσύνη, με έμφαση στις διεργασίες της μάθησης και του συλλογισμού, όπως αυτές χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους και άλλους οργανισμούς στην καθημερινή ζωή. Στις δραστηριότητες του Εργαστηρίου που θα παρουσιαστούν στη «Βραδιά του Ερευνητή» θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε έξυπνα συστήματα παραγωγής γνώσης και θα επεξηγηθεί το πώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση «έξυπνων και πράσινων πόλεων». Οι συμμετέχοντες, μέσα από παρουσιάσεις, βίντεο, αλλά και δοκιμάζοντας διαδραστικές εφαρμογές, θα γνωρίσουν έξυπνα συστήματα και πώς αυτά μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των σύγχρονων, οικολογικά σκεπτόμενων πολιτών.

  • Εκκλησίες σαν Κούκλες Μπάμπουσκα: Ναός Μέσα σε Ναό στη Βυζαντινή Μεσσήνη/ Babushka Doll Churches: Early and Middle Byzantine Church in a Church in Ancient Messene

Βιντεοπαρουσίαση ερευνητικής ομάδας του ΑΠΚΥ με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη (Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προπτυχιακού προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό») σε συνεργασία με την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών, στην οποία παρουσιάζονται τα πορίσματα της πρώτης περιόδου ανασκαφικής έρευνας στην αρχαία Μεσσήνη και συγκεκριμένα στη θέση της λεγόμενης χριστιανικής βασιλικής του Ασκληπιείου. Πρόκειται για ένα μνημείο-παλίμψηστο, το παρουσιάζει πολλαπλές φάσεις χρήσης σε διαφορετικές περιόδους, εξού και η αναφορά του τίτλου στις διάσημες κούκλες μπαμπούσκα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










375