«Η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο» στο #Retreat2020 του ΑΠΚΥ


Οι ιδιόμορφες συνθήκες που έχουν αναδειχθεί με την πανδημία του Covid-19 αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τις κοινωνίες, τις κυβερνήσεις και τους εκπαιδευτικούς φορείς. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η πληθώρα των πληροφοριών, αυθεντικών και ψευδών, έχουν αναδείξει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων γραμματισμού, πέραν της ικανότητας του αλφαβητισμού.

Στο πλαίσιο του #Retreat2020 που συνδιοργανώνει το ΜΠΣ «Μέσα Επικοινωνίας στο Σύγχρονο Σχολείο» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, 17:45-18:45, θα αναπτυχθεί το θέμα της εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συζητώντας για προβλήματα που προέκυψαν σε επίπεδο ορισμών, τεχνολογικών εργαλείων και παιδαγωγικών προσεγγίσεων. Συγκεκριμένα, θα αναλυθούν οι ομοιότητες και διαφορές μεταξύ ορισμών, όπως για παράδειγμα «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και «τηλεκπαίδευση», θα τεθούν προβληματισμοί για εργαλειακά ζητήματα, όπως π.χ. η καταλληλόλητα τεχνολογικών εργαλείων, και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την εφαρμογή λειτουργικών παιδαγωγικών προσεγγίσεων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Παράλληλα, η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα δώσουν το δικό τους έντονο «παρών». Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε δεξιότητες για να μπορούμε να αποκωδικοποιούμε τα κείμενα που διαβάζουμε ή όσα παρακολουθούμε καθημερινά στα παραδοσιακά και νέα Μέσα, θα παρουσιασθούν τρόποι με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσεγγίσουν την αξιοπιστία των ειδήσεων σε μία τάξη, καθώς και τρόποι καλλιέργειας δεξιοτήτων γραμματισμού στα Μέσα.

Εισηγήτριες είναι οι διδάσκουσες Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου και Δρ. Ελισάβετ Κιούρτη, ενώ παρεμβαίνει και συντονίζει ο διδάσκων, Δρ. Μάνος Τάκας.

Συνδιοργανωτές του #Retreat2020 είναι τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» και «Μέσα Επικοινωνίας στο Σύγχρονο Σχολείο» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το AdvancedMediaInstitute και το περιοδικό «δημοσιογραφία». Ολόκληρο το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στο www.ouc.ac.cy,  www.advancedmediainstitute.com και www.dimosiografia.com

Τόπος συνάντησης: Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στη διεύθυνση https://bit.ly/3qLFzsi




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










494