Γ΄ κύκλος Διαλέξεων ΑΠΚΥ για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός»


Τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο ιδιαίτερα κατά τον τέταρτο και πέμπτο αιώνα, επιχειρεί να διαφωτίσει η Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η οποία κατά το τρέχον εξάμηνο (Φεβρουάριος – Μάιος 2021) εγκαινιάζει τον 3ο κύκλο της. Οικοδεσπότης των διαλέξεων, τις οποίες παρουσιάζουν διαπρεπείς επιστήμονες και ακαδημαϊκοί στα πεδία της αρχαιολογίας, αρχαίας ιστορίας και κλασικής φιλολογίας από την Κύπρο, την Ιταλία και την Ελλάδα, είναι το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).

Λόγω των συνθηκών, ο 3ος Κύκλος της Σειράς θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3qgKCQi. Το Πρόγραμμα των ομιλιών είναι αναρτημένο στον ιστοχώρο του ΑΠΚΥ: https://www.ouc.ac.cy. Όσες/όσοι, πέραν της απλής παρακολούθησης, ενδιαφέρονται να λάβουν και πιστοποιητικό συμμετοχής μπορούν να εγγραφούν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/MnJTrGqVSkVHQGv1A.

Η Σειρά Διαλέξεων εστιάζει σε μια μάλλον παραγνωρισμένη ιστορική περίοδο, την Ύστερη Αρχαιότητα
(π. 300-700 μ.Χ.), η οποία ευρισκόμενη στο μεταίχμιο μεταξύ αρχαίων και μέσων χρόνων, περιλαμβάνει την πτώση της Ρώμης και τη δημιουργία των ρωμαιοβαρβαρικών βασιλείων στη Δύση, τη συνάντηση του ελληνορωμαϊκού κόσμου με τη χριστιανή κοσμοθεωρία, την επιβίωση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Ανατολή με κέντρο την Κωνσταντινούπολη και τη ραγδαία εξάπλωση των Αράβων και του Ισλάμ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η διαχρονική αξία της Ύστερης Αρχαιότητας ως αντικειμένου ιστορικής μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι την εν λόγω περίοδο ο ελληνορωμαϊκός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τον αναδυόμενο χριστιανισμό, πυροδοτώντας μια πολιτισμική έκρηξη. Ο αρχαίος κόσμος εκχριστιανίζεται, ενώ το ριζοσπαστικό κίνημα των πρώτων χριστιανών εκρωμαΐζεται και εξελληνίζεται. Αυτή την εποχή τίθενται ουσιαστικά τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η οποία ορίζεται από το τρίπτυχο ελληνική αρχαιότητα, ρωμαϊκότητα, χριστιανισμός.

Υπεύθυνος της Σειράς Διαλέξεων είναι ο Γιώργος Δεληγιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Τη Σειρά στηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










525