«Λεωφορείον ο Πόθος» στον 2ο κύκλο τηλεδιαλέξεων «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»


Το πλέον γνωστό έργο «Λεωφορείον ο Πόθος» (τίτλος πρωτοτύπου A streetcar named Desire) του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς, ένα από τα κορυφαία έργα θεατρικού ρεαλισμού του 20ου αιώνα,παρουσιάζει στο κοινό «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021 στις 20.00. Εισηγητής στην τηλεδιάλεξη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του 2ου κύκλου της Σειράς, που επικεντρώνεται στην κλασική και σύγχρονη δραματουργία, είναι ο Δρ. Γεώργιος Κράιας, ακαδημαϊκός, θεατρολόγος και συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η τηλεδιάλεξη, όπως και όλες οι υπόλοιπες της Σειράς, είναι ανοικτή για ελεύθερη παρακολούθηση από όλους, όσοισυνδεθούν με τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek

Το έργο έχει εμβληματικούς πρωταγωνιστές --ρόλους που έχουν ερμηνεύσει κατά καιρούς σπουδαίοι ηθοποιοί στο θέατρο και στον κινηματογράφο-- τον Πολωνό μετανάστη Στάνλεϋ Κοβάλσκι, σκληρό, εκρηκτικό και ανερχόμενο μικροαστό, και την ανατρεπτική αδερφή της γυναίκας του, Μπλανς Ντιμπουά, απόγονο αριστοκρατικής οικογένειας του Αμερικανικού Νότου. Η καθημερινότητα του Στάνλεϋ και της γυναίκας του Στέλλας, καθώς του κοινωνικού τους περίγυρου ανατρέπεται από την εμφάνιση της Μπλανς στη ζωή τους. Μέσα από την επαφή των διαφορετικών κοσμοθεωριών και συναισθημάτων των βασικών πρωταγωνιστών, ο Τένεσι Ουίλιαμς θίγει ψυχοκοινωνικά θέματα, όπως οι αντοχές των αντιλήψεων και των ηθικών κανόνων της κοινωνίας, η βία, τα ερωτικά πάθη, η μοναξιά και η ανάγκη συντροφικότητας και αγάπης. Πραγματεύεται ταυτόχρονα και θέματα ταμπού για την εποχή που γράφτηκε το έργο, το 1947, τα οποία είναι διαχρονικά ακόμα και σήμερα, όπως ο ρατσισμός, οι νευρικές διαταραχές και η κατάθλιψη.

Ο Κύκλος τηλεδιαλέξεων «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», ο οποίος λαμβάνει χώρα μεταξύ 2 Νοεμβρίου 2020 και 10 Μαΐου 2021, επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους. Ο εισηγητής, Δρ. Γεώργιος Κράιας, αναλύει δραματολογικά το κάθε έργο, πλαισιώνει την ανάλυση με προβολή αποσπασμάτων, όπου αυτό είναι δυνατόν, και ακολουθεί συζήτηση με τους τηλε-συμμετέχοντες, προκειμένου η ανάγνωση του έργου ή η θεατρική τους παράσταση να μην αποτελεί πλέον ένα δυσερμήνευτο αίνιγμα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










533