Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά και γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Τιμά και γιορτάζει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Τιμά τον ιστορικό, πολύνεκρο και πολύπαθο αγώνα χρόνια καταπιεσμένων, αλλά βαθύτατα ελεύθερων ανθρώπων, και μνημονεύει τους αγωνιστές του ’21 και ένα έθνος που αψήφησε μία αυτοκρατορία και επέλεξε «Ελευθερία ή Θάνατο». Ένα έθνος που έδωσε ανεξίτηλα δείγματα αρετής και προσήλωσης στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη λήθη της ιστορίας δεν χάνονται ονόματα άγνωστα, ούτε ήρωες χιλιοειπωμένοι. Οι Έλληνες διδάσκουν, ακόμα και σήμερα, μέχρι που είναι ικανός να φτάσει ένας λαός όταν έχει τη θέληση, τη δίψα και την τόλμη να ζήσει ελεύθερος. Εκατόν τριάντα τέσσερα χρόνια μετά από το έπος του 1821, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το 1955 η Κύπρος γράφει το δικό της έπος αψηφώντας μία άλλη αυτοκρατορία, και σήμερα η νέα γενιά, εμπνευσμένη από τον ηρωισμό των προγόνων της και την άσβεστη σπίθα για ελευθερία και δικαιοσύνη, αντιπαλεύει τον κατακτητή.

Σήμερα, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, και σε λίγες μέρες την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου, οφείλουμε να φυλλομετρήσουμε την ιστορία και να αντλήσουμε πάλι δύναμη από το ηρωικό παρελθόν. Ο εορτασμός των εθνικών επετείων αποτελεί ευκαιρία για αυτογνωσία, προσωπική και συλλογική, και συνειδητοποίηση της εθνικής ιστορικής μνήμης. Με τις αξίες και τα ιδεώδη της Επανάστασης του 1821 να μας εμπνέουν, πορευόμαστε στις συνθήκες του 21ου αιώνα. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εργάζεται για τη μόρφωση της νέας γενιάς και τη μεταλαμπάδευση στη νέα γενιά των υψηλών αξιών της κριτικής γνώσης, της επιστημονικής δεοντολογίας, της συλλογικής δημιουργίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της εθνικής συνείδησης.

 

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










532