4η τηλεδιάλεξη Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί ΑΚΠΥ: Προσδιορίζοντας τον λογοτεχνικό γραμματισμό


Η εννοιολογική διερεύνηση του όρου «λογοτεχνικός γραμματισμός» και η αναπόσπαστη διασύνδεσή του με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική είναι το θέμα που πραγματεύεται ο Δρ. Σπύρος Κιοσσές (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) στην τηλεδιάλεξη με τίτλο «Προσδιορίζοντας τον λογοτεχνικό γραμματισμό», την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, στις 19:30. Η εισήγηση εντάσσεται στον 2ο Κύκλο τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», τον οποίο διοργανώνει τοΜεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j.  

Στόχος της τηλεδιάλεξης είναι η ευσύνοπτη παρουσίαση βασικών όψεων του λογοτεχνικού γραμματισμού, ως στόχου τής διδακτικής τής λογοτεχνίας σε σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν επιμέρους παράμετροι που αφορούν το «τι» και το «πώς» του λογοτεχνικού γραμματισμού: οι γνώσεις και οι δεξιότητες που εκλαμβάνονται ως σημαντικές να καλλιεργούνται στους μαθητές και στις μαθήτριες, οι στόχοι που τίθενται, καθώς και οι στρατηγικές, οι μέθοδοι και οι συγκεκριμένες πρακτικές διδασκαλίας που θεωρούνται απαραίτητες για την προώθησή του.

Ο Σπύρος Κιοσσές είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε για δύο περίπου δεκαετίες τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διδάσκει γλώσσα, λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Εισαγωγή στη δημιουργική ανάγνωση και γραφή του πεζού λόγου: Η συμβολή της αφηγηματολογίας (Κριτική, 2018), Η λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: ερμηνευτική, κριτική και δημιουργική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων (Κριτική, 2020) (σε συνεργασία με την Ε. Χατζημαυρουδή), Μετα-γράφοντας την τέχνη: Μουσεία, πινακοθήκες και χώροι πολιτισμικής κληρονομιάς ως τόποι δημιουργικής γραφής (Κλειδάριθμος, 2020) (σε συνεργασία με τη Ν. Δαλακούρα), καθώς και της ποιητικής συλλογής Το κάτω κάτω της γραφής (Μελάνι, 2018). Επιστημονικά, κριτικά και λογοτεχνικά δημοσιεύματά του έχουν φιλοξενηθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, σε επιστημονικά περιοδικά, σε Πρακτικά Συνεδρίων, κ.ά.

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


149