Σε μετάφραση Βάιου Λιαπή κυκλοφόρησε το έργο «Τύραννος: Ο Σαίξπηρ και η Πολιτική» του St. Greenblatt


Το πρόσφατο βιβλίο του σαιξπηριστή και ιστορικού της λογοτεχνίας Stephen Greenblatt (Πανεπιστήμιο Harvard) με τίτλο «Τύραννος: Ο Σαίξπηρ και η Πολιτική», κυκλοφορεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, σε μετάφραση του Βάιου Λιαπή, Καθηγητή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η έκδοση εντάσσεται στη σειρά Θεατρική Βιβλιοθήκη, η οποία χρηματοδοτείται από το Κληροδότημα Αλέξη Μινωτή εις μνήμην Κατίνας Παξινού. 

Το βιβλίο, βαθιά πολιτικό, διερευνά τους τρόπους με τους οποίους ο Σαίξπηρ ανατέμνει την ψυχολογία του τυράννου και το φαινόμενο της τυραννίας, τις ρίζες και τις διαλυτικές συνέπειές του. O Greenblatt αναλύει εμβληματικά σαιξπηρικά έργα, όπως ο Ριχάρδος Γ’ και ο Μακμπέθ, και, σύμφωνα με τον πρόλογο του Καθηγητή Βάιου Λιαπή, δείχνει πώς φαινομενικά εδραιωμένοι θεσμοί μιας κοινωνίας μπορούν να αποδειχθούν τραγικά εύθραυστοι· πώς η οικονομική εξαθλίωση οδηγεί σε κοινωνική πόλωση· πώς ένα έθνος μπορεί να απαρνηθεί τα ιδανικά του και να υποταχθεί σε έναν τύραννο· και πώς η βία, το ψεύδος και η αναξιοπρέπεια γίνονται μέρος της πολιτικής καθημερινότητας, όταν αποχαλινώνεται ο ναρκισσισμός ενός τυράννου χάρη στην ανοχή ή και στη συνέργεια των καιροσκόπων που τον περιβάλλουν.

Ο Βάιος Λιαπής είναι Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γλασκώβης. Έχει διατελέσει μέλος του Institute for Advanced Study (Princeton), επισκέπτης καθηγητής στην École Normale Supérieure (Παρίσι), καθώς και υπότροφος διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έχει σημαντικό ερευνητικό, συγγραφικό και μεταφραστικό έργο στην αρχαία ελληνική γραμματεία, το αρχαίο δράμα, την τραγωδία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., την αρχαία ελληνική σοφιολογική γραμματεία, την αρχαία ελληνική θρησκεία, την επιβίωση της αρχαίας τραγωδίας στους νεότερους χρόνους κ.ά. Το 2018 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για τη μετάφραση του Κύκλωπα του Ευριπίδη (εκδόσεις Κίχλη, 2016).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










421