Δημόσια διαδικτυακή διάλεξη, ΑΠΚΥ Diverse approaches in nation-building: theories and practice


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) φιλοξενεί, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κινητικότητας Erasmus+, τον Δρα Zoltán Egeresi, Ερευνητή του Εθνικού Πανεπιστημίου Δημόσιας Διοίκησης της Βουδαπέστης (National University of Public Service, Budapest). Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη», ο Δρ. Egeresi θα δώσει δύο (2) τηλεδιαλέξεις, οι οποίες είναι ανοικτές στο κοινό και έχουν ως θέμα τη θεωρητική συζήτηση σε σχέση με τη συγκρότηση των σύγχρονων εθνών, καθώς και τον ρόλο του περιβαλλοντικού ντετερμινισμού στην ανθρώπινη ιστορία. Η πρώτη τηλεδιάλεξη τιτλοφορείται «Diverseapproachesinnation-building: theoriesandpractice», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/r2a3sd8r.

Στη διάλεξή του ο ομιλητής θα επιχειρήσει μια επισκόπηση των διαφόρων αρχεγονιστικών και νεωτεριστικών προσεγγίσεων των διαδικασιών οικοδόμησης ενός έθνους (‘nation-building’). Χρησιμοποιώντας ως μελέτες περίπτωσης τη Γαλλία και την Ουγγαρία, παρουσιάζει μια τρίτη άποψη για την οικοδόμηση των εθνών, η οποία στηρίζεται στην εθνο-συμβολιστική προσέγγιση του Anthony D. Smith, ότι για τη δημιουργία ενός έθνους απαιτείται πρώτιστα ένας πολιτιστικός, εθνοτικός πυρήνας.

Ο Δρ. Zoltán Egeresi εργάζεται ως Ερευνητής (Research Fellow) στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αμυντικών Μελετών του Εθνικού Πανεπιστημίου Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου της Βουδαπέστης. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2019 στο Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης, με τη διατριβή του να έχει ως θέμα την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διεθνών Σπουδών από το προαναφερόμενο Πανεπιστήμιο και πτυχίου Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd. Τα κύρια πεδία της έρευνάς του είναι η Τουρκία και τα Βαλκάνια. Στα αντικείμενα διδασκαλίας του ανήκουν η μελέτη του εθνικισμού, η ιστορία της νοτιοανατολικής Ευρώπης και η γεωπολιτική. Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο ο Δρ. Egeresi, θα διδάξει στο ΑΠΚΥ στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας Erasmus+.


Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» δέχεται, έως τις 11 Οκτωβρίου 2021, αιτήσεις εισδοχής για έναρξη σπουδών από το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2021-2022. Περισσότερες πληροφορίες στο www.ouc.ac.cy.Β 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










416