ΑΠΚΥ: Εκκλησία, Δημοσιογραφία, Επικοινωνία: Αναζητώντας τις λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις


Οι επιδράσεις της θρησκείας παραμένουν ισχυρές στον σύγχρονο κόσμο. Ποια είναι η στάση του δημοσιογράφου που καλείται να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τις θέσεις των θρησκειών; Ποιος είναι ο ρόλος των Μ.Μ.Ε.; Μπορεί και πρέπει η θρησκεία, και ειδικότερα μία Εκκλησία, να αξιοποιεί τις σύγχρονες επικοινωνιακές δυνατότητες για να μεταδώσει τα μηνύματά της προς το πλήρωμά της, αλλά και προς όλο τον κόσμο; Αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, και με παραδείγματα από την επικαιρότητα, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δημοσιογράφος Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, θα αναπτύξει το θέμα «Εκκλησία, Δημοσιογραφία, Επικοινωνία: Αναζητώντας τις Λύσεις στις Σύγχρονες Προκλήσεις» σε ανοικτή τηλεδιάλεξη την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας ΕΔΜ512 «Κατανοώντας τα Μέσα Επικοινωνίας: Ειδησεογραφία» του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑνοικτούΠανεπιστημίου Κύπρου( ΑΠΚΥ). Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 21:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3D79eSu

Ο ομιλητής δίνει τη δική του οπτική για τη σημασία της επικοινωνίας στον χώρο της θρησκείας. Μέσα από τις εμπειρίες του στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, αλλά και από αυτές που έχει αποκομίσει διακονώντας έναν από τους αρχαιότερους θρησκευτικούς οργανισμούς, εξετάζει τη σημασία που έχει η ολοκληρωμένη και ορθή παρουσίαση της θρησκευτικής ζωής και διερευνά μορφές στρεβλώσεων κατά την παρουσίαση, καθώς και τα παραγωγικά αίτια αυτών των στρεβλώσεων. Η θεματική της τηλεδιάλεξης επεκτείνεται σε ζητήματα όπως είναι οι διεκκλησιαστικές σχέσεις, ο διαθρησκειακός διάλογος, η ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών λαών και πολιτισμών, καθώς και η Εκκλησία στην πανδημική κρίση.

Ο Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο της δημοσιογραφίας το 1994. Σπούδασε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Brighton της Μ. Βρετανίας, και Κοινωνικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης (υπότροφος του Βατικανού). Εργάστηκε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ και στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ καλύπτοντας θρησκευτικά και εκκλησιαστικά ζητήματα. Για πολλά χρόνια είχε την ευθύνη παρουσίασης ραδιοφωνικών εκπομπών, ενώ το 2009 δημιούργησε την ιστοσελίδα εκκλησιαστικών ειδήσεων amen.gr. Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διαδρομής του αρθρογράφησε σε ενημερωτικά έντυπα και προσεκλήθη σε διάφορες ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και ως ομιλητής σε συνέδρια. Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.). Το 2017, ύστερα από πρόταση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










523