Τελετή αποκαλυπτηρίων προτομής του Ιπποκράτη στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου


 Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου  παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ιπποκράτη.  Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είχε την τιμή να είναι ο παραλήπτης αντιγράφου της προτομής του Ιπποκράτη και ενός δενδρυλλίου του Ιπποκράτειου Πλατάνου, δωρεά  του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

 Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιπποκράτη τέλεσαν ο Δρ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και ο Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω, κ. Αριστοτέλης Παυλίδης που τόνισε τη διεθνή διάσταση που έχει ο όρκος του Ιπποκράτη στις Ιατρικές Σχολές του κόσμου.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας συνεχάρη τις πανεπιστημιακές αρχές και το ακαδημαϊκό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου  « Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ όλους για την πολύπλευρη προσφορά σας στην μάθηση, την διδασκαλία και την έρευνα, που συμβάλλει στην παροχή ενός υψηλότερου επίπεδου Μόρφωσης και Υγείας στον τόπο μας. Εύχομαι τα καλύτερα για το έργο σας, και σας διαβεβαιώ πως ως Υπουργείο Υγείας θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας.»

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου επεσήμανε ότι «Η προτομή είναι από σήμερα στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για να θυμίζει τις ρίζες της επιστήμης, της βιοηθικής και της ιατροηθικής που υπηρετούμε σήμερα και που θα κληθούν να υπηρετήσουν οι νέοι γιατροί που σήμερα σπουδάζουν.  Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για την ενεργό της δράση και την συνέπεια της στην μεταλαμπάδευση των ιδεωδών της Ιπποκρατικής Ιατρικής στους φοιτητές τις και στις επόμενες γενιές γιατρών που είμαι βέβαιος ότι θα υπηρετήσουν επάξια την ιατρική επιστήμη.»

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, ανέφερε εμφαντικά «ότι οι αρχές και οι αξίες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου εμπνέονται με τις διαχρονικές αρχές και αξίες του Ιπποκράτη. Διαμορφώνουμε απόφοιτους που να έχουν επιστημονική κατάρτιση αλλά και ανθρωποκεντρική προσέγγιση; που να κατέχουν την Ιατρική τέχνη αλλά και να έχουν κοινωνική ευθύνη; που να εξασκούν το επάγγελμα της Ιατρικής αλλά και να γνωρίζουν ότι ασκούν ένα λειτούργημα με ήθος και τιμιότητα».

Η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Δρ. Ελίζαμπεθ Τζόνσον επεσήμανε ότι « Eίχαμε την τιμή να αποφοιτήσουν τρεις γενιές από τη σχολή μας.  Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι φοιτητές μας απαγγέλουν τον όρκο του Ιπποκράτη…καθώς απαγγέλουν τον όρκο, δεσμεύονται να υπηρετήσουν την επιστήμη τους με τα υψηλοτέρα πρότυπα που δεσμεύουν όλους τους ιατρούς.»

Η προτομή του Ιπποκράτη, Πατέρα της Ιατρικής, είναι ένα αντίγραφο του πρωτοτύπου που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κω και χρονολογείται γύρω στον 7ο-4ο αιώνα π.Χ. Το περίφημο αυτό άγαλμα είχε βρεθεί κοντά στο ρωμαϊκό Ωδείο της Κω, το 1930.

Το Δέντρο του Ιπποκράτη είναι ο Πλάτανος κάτω από τον οποίο ο Ιπποκράτης από την Κω δίδασκε στους μαθητές του την τέχνη της ιατρικής. Πιστεύεται ότι ο πλάτανος φυτεύτηκε από τον ίδιο τον Ιπποκράτη πριν από 24 αιώνες, και με την πάροδο του χρόνου έχει πλέον φτάσει σε διάμετρο 4,7 μέτρα στη βάση του. Ένα δενδρύλλιο του εν λόγω Πλατάνου έχει φυτευτεί στην πανεπιστημιούπολη του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου, για να συνοδεύσει το αντίγραφο της προτομής του Ιπποκράτη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










617