ΑΠΚΥ: «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»:«Με αίσθημα ευθύνης»: Πραγματολογικές επιλογές και lockdown


   Ο 3ος Κύκλος Τηλεδιαλέξεωνμε τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) στα γνωστικά πεδία του, φιλοξενεί την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 την Πέπη Μπέλλα, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το θέμα το οποίο πραγματεύεται στη δημόσια ομιλία της η Καθηγ. Μπέλλα είναι «’Με αίσθημα ευθύνης’: Πραγματολογικές επιλογές και lockdown». Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

   Η ομιλία κινείται στους χώρους της κοινωνιοπραγματολογίας και της ανάλυσης λόγου και παρουσιάζει πρόσφατη έρευνα (Bella & Ogiermann 2022) σχετικά με τη γλωσσική χρήση στα σημειώματα που αναρτήθηκαν στις πόρτες των εμπορικών καταστημάτων σε Αθήνα και Λονδίνο για να ανακοινώσουν το κλείσιμο των καταστημάτων στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid-19. Ειδικότερα, επικεντρώνεται στις αιτιολογήσεις (accounts) μέσω των οποίων οι συγγραφείς των σημειωμάτων (καταστηματάρχες) εξηγούν το κλείσιμο των καταστημάτων τους και στους τρόπους με τους οποίους οι αιτιολογήσεις αυτές χρησιμοποιούνται στρατηγικά, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε επίπεδο γλώσσας, ώστε να δομήσουν συγκεκριμένες ταυτότητες των συγγραφέων.

   Η Σπυριδούλα (Πέπη) Μπέλλα είναι Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Πραγματοποίησε τις σπουδές της στο Ε.Κ.Π.Α και στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους χώρους της Πραγματολογίας, της Κοινωνιογλωσσολογίας και της Κατάκτησης και Διδασκαλίας Δεύτερης Γλώσσας. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων (Η Δεύτερη Γλώσσα: Κατάκτηση και Διδασκαλία, Πατάκης 2011 και Πραγματολογία: Από τη Γλωσσική Επικοινωνία στη Γλωσσική Διδασκαλία, Gutenberg 2015), και επιμελήτρια (σε συνεργασία με τον Διονύση Γούτσο) της πρόσφατης έκδοσης Κοινωνιογλωσσολογία, Gutenberg 2022. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε διεθνή περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.





Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










456