Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει και υποστηρίζει τη «Βραδιά του Ερευνητή» 2022


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), συμμετέχει και υποστηρίζει και φέτος τη «Βραδιά του Ερευνητή», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 (09:00-22:00) στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία. Η εκδήλωση αποτελεί τη μεγάλη γιορτή έρευνας, καινοτομίας και επιστήμης και διοργανώνεται από το 2006 στην Κύπρο από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που φέρει τον τίτλο «Mission: INSPIRE», ακαδημαϊκό/ερευνητικό προσωπικό του ΑΠΚΥ παρουσιάζει ερευνητικές δράσεις και επιτεύγματά του.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Νόησηςτου ΑΠΚΥμε επικεφαλής τονΑναπλ. ΚαθηγητήΛοΐζο Μιχαήλ συμμετέχει με τη δράση «Μηχανικά Υποβοηθούμενη Σκέψη προ της Πράξης». Θα παρουσιάσει τρέχουσες ερευνητικές δράσεις του Εργαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων και δράσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της συμμετοχής του στα ερευνητικά έργα «WeNet: The Internet of Us» και «MARI-Sense» και στο Κέντρο Αριστείας CYENS.  Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες εφαρμογές και παιχνίδια έξυπνων γνωστικών συστημάτων που εντάσσονται στις θεματικές «Έξυπνες πόλεις και Ευαισθητοποιημένες κοινωνίες», «Έγκαιρη διάσωση ναυαγών και θαλάσσιου οικοσυστήματος» και «Εκπαίδευση μηχανών μέσω επιχειρημάτων».

Την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα του καρκίνου με έμφαση στην πρόληψη επιθυμούν να πετύχουν ακαδημαϊκό προσωπικό και ερευνητές του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του ΑΠΚΥ. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να υπολογίσουν επιτόπου τον δείκτη μάζας σώματός τους και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου με τη χρήση ειδικών αλγόριθμων στη βάση δημογραφικών και συμπεριφορικών χαρακτηριστικών. Στο περίπτερο του ΑΠΚΥ θα παρέχονται, επίσης, προσαρμοσμένες συμβουλές για κάθε ηλικία, ενώ ο Αναπλ. Καθηγ. Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης θα δώσει και διάλεξη με θέμα την πρόληψη του καρκίνου.

Το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη, συμμετέχει με δραστηριότητες υπό τον τίτλο «Επιστήμη πολιτών στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και ανθρωπογενών προκλήσεων». Στόχος είναι η αλληλεπίδραση, ενημέρωση και εκπαίδευση των επισκεπτών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και των ανθρωπογενών προκλήσεων στη βιοποικιλότητα και στα οικοσυστήματα του νησιού. Η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει τρόπους συμβολής -μέσω της επιστήμης των πολιτών (citizens science)- στην άμβλυνση των επιπτώσεων αυτών.

Ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Αλγοριθμικής Διαφάνειας(CyCAT) στο ΑΠΚΥ και της ομάδας «Fairness and Ethics in AI-Human Interaction» (fAIre) στο CYENS συμμετέχουν στην εκδήλωση, υπό την καθοδήγηση τηςΑναπληρώτριας Καθηγήτριας Jahna Otterbacher, με δύο δράσεις: α) Το φαινόμενο “Filter Bubble” για ενημέρωση του κοινού σχετικά με το πώς τα αποτελέσματα αναζήτησης ή οι ροές των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης φιλτράρουν ορισμένες πληροφορίες και παρουσιάζουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, και β) το OpenTag, εργαλείο μηχανικής όρασης που επιτρέπει την κατανόηση από το ευρύ κοινό των κινδύνων της αλληλεπίδρασης ανθρώπου - υπολογιστών και της αλγοριθμικής μεροληψίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










468