Το ΑΠΚΥ γιόρτασε στην Αθήνα τα 20χρονά του με τη μουσική παράσταση «Αθήνα-Λευκωσία: Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Σε μια εκδήλωση γεμάτη τραγούδι, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2022 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η τραγουδοποιός και συγγραφέας Ευσταθία, η ηθοποιός και σοπράνο Έλενα Χατζηαυξέντη και οι συνεργάτες μουσικοί τους, παρουσίασαν τη μουσική παράσταση «Αθήνα-Λευκωσία: Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα και του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως το έχει αγκαλιάσει πλήθος κόσμου και στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε, «το ήμισυ περίπου της φοιτητικής κοινότητας του ΑΠΚΥ και σημαντική μερίδα των 8000 και πλέον αποφοίτων είναι Ελλαδίτες και τους ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη τους». Το ΑΠΚΥ, σημείωσε, το οποίο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και προσφοράς στην παιδεία, στην ανώτατη εκπαίδευση και στην κοινωνία, έχει καταξιωθεί στον ελληνόφωνο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και είναι μια αξιόπιστη επιλογή. Με την ευελιξία της εξ αποστάσεως μεθοδολογίας και με υπερσύγχρονες πλατφόρμες και εργαλεία τηλεκπαίδευσης προσφέρει, ανέφερε ο Πρύτανης, «ευκαιρίες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνθηκών ζωής, εργασιακής κατάστασης και τόπου διαμονής».

Στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο της ανώτερης εκπαίδευσης και της καλλιέργειας της κριτικής σκέψης σε περιόδους δύσκολες, καθώς και στην αγαστή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον χώρο του πολιτισμού, της έρευνας και της παιδείας.

Ευσταθία και Έλενα Χατζηαυξέντη εξ Ελλάδος και εκ Κύπρου ορμώμενες αντίστοιχα, παρουσίασαν ένα ταξίδι στο μουσικό παρελθόν των δύο τόπων, από τις αρχές  μόλις του 20ου αιώνα, συνδέοντας παράλληλα τη ρετρό Κυπριακή μουσική με την παλιά αλλά και σύγχρονη Αθήνα. Μουσική των Δευκαλίωνος Ιακωβίδη και Αχιλλέα Λυμπουρίδη σε στίχους του Κώστα Μόντη, Δημήτρη Λιπέρτη, Κώστα Χαράκη κ.ά. τα οποία τραγούδησαν η Σοφία Βέμπο, η Δανάη, η Σούλη Σαμπάχ κ.ά., συναντήθηκαν σ’ αυτή τη μοναδική παράσταση με τα τραγούδια της Ευσταθίας, που με την ιδιαίτερη τους μουσική αισθητική συνδέουν το «τότε» με το «τώρα». Στην παράσταση ακούστηκαν ακόμη ποιήματα του Κωστή Παλαμά και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, αλλά και κείμενα από τις ιστορικές μελέτες του Κύπριου ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου (Αναπλ. Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










448