ΑΠΚΥ: Φιλοσοφικό Colloquium: Οι Χρήσεις της Ιστορίας


Η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνουν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 (18:30 – 20:30) Φιλοσοφικό Colloquium με θέμα «Οι χρήσεις της ιστορίας», με τη συμμετοχή της Βάσως Κιντή και του Παναγιώτη Θανασά. Οι δύο ομιλητές, Καθηγητές Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), θα κάνουν ημίωρες παρεμβάσεις  και θα ακολουθήσει συζήτηση. Το Colloquium, που θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στο σύνδεσμο https://tinyurl.com/y4ss9nyr, θα συντονίσει ο Καθηγητής Βυζαντινολογίας του ΑΠΚΥ Στέφανος Ευθυμιάδης.

Η Βάσω Κιντή θα πραγματευθεί το θέμα «Γιατί να μελετάμε την ιστορία;». Αν κάθε χρονική στιγμή είναι μοναδική, η ιστορία δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται. Αλλά εάν η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, γιατί να τη μελετάμε; Σε τι μάς χρησιμεύει η ιστορία; Μήπως χρησιμεύει για να κάνουμε αναλογίες ανάμεσα στις ιστορικές καταστάσεις και τις σημερινές; Αλλά, τότε, τι ρόλο επιτελεί η ιστορία; Πώς χρησιμοποιούνται οι αναλογίες; Είναι αναγκαίες ή μήπως είναι παραπλανητικές; Σε αυτά και ανάλογα ερωτήματα θα επιχειρηθεί να δοθούν διευκρινίσεις και απαντήσεις.

Η Βάσω Κιντή είναι Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του πρόσφατου βιβλίου Φιλοσοφία της Ιστορίας (Αθήνα: Πόλις, 2021), και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Ο Παναγιώτης Θανασάς θα αναπτύξει το θέμα «Ηistoria magistra vitae; Ο Χέγκελ ανασκευάζει μια παλαιά κοινοτοπία». «Αυτό που διδάσκουν η εμπειρία και η ιστορία είναι ότι λαοί και κυβερνήσεις ουδέποτε έμαθαν κάτι από την ιστορία, ουδέποτε έπραξαν σύμφωνα με διδαχές που θα μπορούσαν να έχουν εξαχθεί από αυτήν». Στις φράσεις αυτές, ο Χέγκελ συμπυκνώνει την κριτική του στον «ιστορικό διδακτισμό» και απελευθερώνει την ιστορία από μια αγοραία, εργαλειακή χρήση της. Η ιστορία δεν διδάσκει, όχι επειδή οι άνθρωποι αδυνατούν να μάθουν από αυτήν, αλλά επειδή μια τέτοια λειτουργία της είναι θεμελιωδώς αδύνατη.

Ο Παναγιώτης Θανασάς είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ. Έχει μεταφράσει, με εκτενή σχολιασμό, τα κείμενα του Χέγκελ Ο Λόγος στην ιστορία. Εισαγωγή στη φιλοσοφία της ιστορίας (Αθήνα: Μεταίχμιο 2006) και Πρόλογοι και Εισαγωγές (Ηράκλειο: ΠΕΚ 2021). Έχει διατελέσει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (2014-18).

Για πιστοποιητικά παρακολούθησης επισκεφθείτε το https://forms.office.com/r/AEbw0H8wwQ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










468