Δημόσια τηλεδιάλεξη ΑΠΚΥ : «Το κυπριακό σύστημα προεδρικής δημοκρατίας»


Σε μια εκλογική χρονιά τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του  Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει δημόσια τηλεδιάλεξη με ομιλητή τον Καθηγητή Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη, Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και θέμα «Το κυπριακό σύστημα προεδρικής δημοκρατίας». Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00 και είναι ανοιχτή για διαδικτυακή παρακολούθηση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3yAfFNv. Ως ένας από τους κορυφαίους γνώστες του πολιτικού συστήματος της Κύπρου, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης θα προσφέρει με αυτήν του τη διάλεξη τόσο στους Κυπρίους όσο και στους Ελλαδίτες πολίτες τη δυνατότητα να κατανοήσουν με τον πλέον εμπεριστατωμένο τρόπο πώς προέκυψε ιστορικά και πώς λειτουργεί στην πράξη το κυπριακό Προεδρικό Σύστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για γόνιμους προβληματισμούς, συγκρίσεις και σχετική συζήτηση.

Η ομιλία θα επικεντρωθεί στις ιδιαιτερότητες του κυπριακού συστήματος προεδρικής δημοκρατίας, στους παράγοντες που τη διαμόρφωσαν και στον τρόπο λειτουργίας της στην πράξη. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ιδιόμορφη προεδρική δημοκρατία, διότι σε αντίθεση με τα κοινοβουλευτικά συστήματα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν εκλέγεται από το κοινοβούλιο αλλά απευθείας από τον λαό. Επίσης, οι Υπουργοί δεν είναι μέλη του κοινοβουλίου και ως εκ τούτου η εκτελεστική λειτουργία είναι περισσότερο διακριτή συγκριτικά προς το κοινοβούλιο και η αρχή της διάκρισης των εξουσιών πιο έντονη συγκριτικά προς τα κοινοβουλευτικά συστήματα διακυβέρνησης. Λόγω της προσπάθειας για καθορισμό των εξουσιών του Ελληνοκύπριου Προέδρου και του Τουρκοκύπριου Αντιπροέδρου, οι περισσότερες εξουσίες ανήκουν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα ψήφου στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά προεδρεύει σε αυτό και διορίζει και παύει τα μέλη του, ώστε εμμέσως έχει εκ των πραγμάτων ισχύ, το εύρος της όμως περιορίζεται από τις πολιτικές πραγματικότητες.

Ο Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης είναι Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εν ενεργεία δικηγόρος. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκλεγεί ως Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, και ως Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ενώ εκπροσωπεί την Κυπριακή Ακαδημία στην ALLEA (All European Academies) και είναι Πρόεδρος του Royal Commonwealth Society (Cyprus) Branch. Στις κυριότερες πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται: ΟιΜυστικέςΔιαπραγματεύσεις (2021), Competition Law in Cyprus (2021), Civil Procedure in Cyprus (2020), Tort Law in Cyprus (2020), Constitutional Law in Cyprus (2nd 2019), Religion and Law in Cyprus (3rd 2019), Family and Succession Law in Cyprus (2nd 2019), Media Law in Cyprus (2nd 2019), Labour Law in Cyprus (2nd 2019).

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










359