Τα νέα Προγράμματα Σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών ΑΠΚΥ για το Λύκειο: Προοπτικές και προκλήσεις


Με την τηλεδιάλεξη με θέμα «Τα νέα Προγράμματα Σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών: για το Λύκειο: Προοπτικές και προκλήσεις» ολοκληρώνεται την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 ο 4ος Κύκλος Τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα«Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση είναι ο Δρ Παναγιώτης Σεράνης, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικόστο εν λόγω Πρόγραμμα και καθηγητής φιλολογίας. Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

Στην παρούσα εισήγηση παρουσιάζεται η φιλοσοφία και το θεωρητικό υπόβαθρο του Προγράμματος Σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών στο Λύκειο (στοχοθεσία του προγράμματος, περιεχόμενο και μεθοδολογία της διδασκαλίας), ενώ καταγράφονται και οι καινοτομίες του σε σχέση με τα προηγούμενα αναλυτικά προγράμματα για το μάθημα. Ο ομιλητής θα συζητήσει για τις προοπτικές που ανοίγονται για τη διδασκαλία του μαθήματος, αλλά και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί, όπως αυτές προκύπτουν από την πρόσφατη επιμόρφωση για το μάθημα.

Ο ∆ρ Παναγιώτης Σεράνης διδάσκει ως μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Aνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», ενώ παράλληλα υπηρετεί ως Καθηγητής Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην εφαρμογή σύγχρονης διδακτικής μεθοδολογίας στη διδασκαλία της γλώσσας, στη διδακτική των κλασικών γλωσσών, στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική-μαθησιακή διαδικασία, στη θέση των κλασικών γλωσσών στο σχολικό Αναλυτικό Πρόγραμμα και στον ρόλο της κλασικής παιδείας στα ευρωπαϊκά curricula. Έχει συμμετάσχει ως επιμορφωτής σε πολλές επιμορφώσεις για τη διδακτική του αντικειμένου και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Ως εξωτερικός εμπειρογνώμων έχει συνεργαστεί στη συγγραφή του Φακέλου Υλικού για τα αρχαία ελληνικά της Γ’ Λυκείου (Φιλοσοφικός Λόγος), και είναι ένας από τους εκπονητές του νέου Αναλυτικού Προγράμματος για τα αρχαία ελληνικά στο Λύκειο (2021).


Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών καθώς και τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών γραμματισμών. Το Πρόγραμμαμεσημαντική έκπτωση (40%) στοκόστοςφοίτησης, δέχεταιαιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ως τις 30 Μαΐου 2023.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










579