(Τηλε)εκδηλώσεις με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο 15-20 Μαΐου 2025


Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 15 έως 20 Μαΐου 2025του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως,περιλαμβάνει τηλεδιαλέξεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Πέμπτη, 15 Μαΐου 2025 | 19:00

Τηλεδιάλεξη: «Θέατρο, δράμα και έντεχνες διδακτικές προσεγγίσεις στον αναγνωστικό εγγραμματισμό» (Σειρά Τηλεημερίδων «Το Θέατρο πέρα από το Θέατρο»)

Live link:https://tinyurl.com/5bz8vbhz

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» εγκαινιάζει νέα σειρά τηλεημερίδων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο πέρα από το Θέατρο». Στην πρώτη τηλεδιάλεξη με θέμα: «Θέατρο, δράμα και έντεχνες διδακτικές προσεγγίσεις στον αναγνωστικό εγγραμματισμό», ο ομιλητής Δρ Κωνσταντίνος Μαστροθανάσης, μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Θεατρική Αγωγή ΙΙ: Έρευνα και πράξη», πραγματεύεται το θεατρικό παιχνίδι. Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου 2025 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω TEAMS στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/5bz8vbhz

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Ο ομιλητής θα αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους το θέατρο και το δράμα, μέσα από έντεχνες σχολικές δραστηριότητες, μπορούν να μεταμορφώσουν την ανάγνωση σε μια ζωντανή και ουσιαστικά συμμετοχική διαδικασία. Θα αναδείξει επίσης πώς η δραματική τέχνη αξιοποιείται για να ενισχύσει τη γλωσσική κατανόηση και να δώσει στις μαθήτριες και στους μαθητές τη δυνατότητα και τον χώρο να σκεφτούν, να νιώσουν και να εκφραστούν ελεύθερα.


Πέμπτη, 15 Μαΐου 2025 | 19:00

Τηλεδιάλεξη: «ClassicismandReligioninthefourthcenturyCE: thecaseofCorbridgeIanx» (6ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος έγινε Χριστιανικός»

Live link: https://tinyurl.com/bdew2azv

Εγγραφή για λήψη πιστοποιητικού συμμετοχής: https://forms.office.com/e/5AqsXLDLNE

Με την τηλεδιάλεξη με θέμα «Classicism and Religion in the fourth century CE: the case of Corbridge lanx» ολοκληρώνεται ο 6ος Κύκλος της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος έγινε Χριστιανικός», τον οποίο διοργάνωσε το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Φιλοξενούμενος ομιλητής είναι ο Δρ Gianfranco Agosti, Καθηγητής Φιλολογίας της Κλασικής και Ύστερης Αρχαιολογίας στο University of Pisa. Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου 2025 στις 19:00 μ.μ. και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/bdew2azv

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Δρ Agοsti θα επιχειρήσει μια επανεκτίμηση του αργυρού δίσκου που βρέθηκε το 1735 κοντά στη πόλη Corbridge, κατά μήκος του Τείχους του Ανδριανού, η οποία απεικονίζει μια σκηνή θεϊκής επιφάνειας και χρονολογείται στον 4ο αιώνα, της οποίας η ερμηνεία παραμένει αμφιλεγόμενη. Αφού πρώτα συζητήσει τις προηγούμενες ερμηνείες της εικονογραφίας, θα επικεντρωθεί σε μια νέα προσέγγιση που συνδέει το θέμα του δίσκου με τον αυτοκράτορα Ιουλιανό, εξετάζοντας παράλληλα σύγχρονες επιγραφικές πηγές και θέτοντας το μεθοδολογικό ζήτημα της σχέσης μεταξύ των κλασικών/μυθολογικών θεμάτων και του ύστερου παγανισμού του 4ο αιώνα.


Παρασκευή, 16 Μαΐου 2025 | 19:00

Τηλεδιάλεξη: «Σιδεράδες και μασόνοι: Η περίπτωση του Νίκου Εγγονόπουλου» (6ος Κύκλος Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)

Live link:  https://tinyurl.com/w83nj23j

Εγγραφή για λήψη πιστοποιητικού συμμετοχής: https://forms.office.com/e/zdXkeDbBmF

Το θέμα «Σιδεράδες και μασόνοι: Η περίπτωση του Νίκου Εγγονόπουλου» πραγματεύεται η πέμπτη τηλεδιάλεξη του 6ου Κύκλου της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία». Φιλοξενούμενη ομιλήτρια είναι η Δρ Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 16 Μαΐου 2025 στις 19:00 μ.μ. και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/w83nj23j

Παραφράζοντας τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του Mircea Eliade «Σιδεράδες και αλχημιστές» (The Forge and the Crucible / Forgerons et alchimistes), ώστε αυτός να περιλάβει και την ομόλογη με τον ερμητικό συμβολισμό ελευθεροτεκτονική γραμματεία, η εν λόγω διαδικτυακή ομιλία, με άξονα ένα εικαστικό και ένα ποιητικό έργο του Νίκου Εγγονόπουλου, επιχειρεί να αποκαλύψει τα μασονικά στοιχεία που λανθάνουν στην ποίηση και τη ζωγραφική του, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων και ορισμένα κρυμμένα ως πρόσφατα προσωπεία του Έλληνα δημιουργού.


Τρίτη, 20 Μαΐου 2025 | 19:00

Τηλεδιάλεξη: «”Εθνικά” DNA και ιστορική – αρχαιολογική έρευνα: Η περίπτωση της “γενετικής” των Ελλήνων και των Κυπρίων

Live link: https://shorturl.at/xGFEl

Εγγραφή για λήψη πιστοποιητικού συμμετοχής: https://forms.office.com/e/ivuHhUZrnu

Το θέμα «“Εθνικά” DNA και ιστορική – αρχαιολογική έρευνα: Η περίπτωση της “γενετικής” των Ελλήνων και των Κυπρίων» πραγματεύεται η πρώτη εκ των δύο δημόσιων τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Έθνος και Γενετική: Κατανοώντας τα όρια μεταξύ DNA και εθνικής/πολιτισμικής ταυτότητας», τις οποίες διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη». Ομιλητής είναι ο Επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Προγράμματος Δρ Θεόδωρος Γιαννόπουλος. Η αντιφώνηση θα γίνει από τον Δρα Πάνο Χριστοδούλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Ελληνικών Σπουδών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σκοπός της τηλεδιάλεξης είναι να αναδείξει τον προβληματικό χαρακτήρα ορισμένων πρόσφατων ερευνών της πληθυσμιακής γενετικής και αρχαιογενετικής, οι οποίες στην προσπάθειά τους να επιλύσουν σύνθετα ιστορικά και αρχαιολογικά προβλήματα προβαίνουν συχνά σε μια άκρως αμφιλεγόμενη συσχέτιση γενετικών στοιχείων και εθνικών/πολιτισμικών ομάδων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε παραδείγματα που αφορούν αυτό που σε ορισμένες έρευνες περιγράφεται ως «γενετική (ή DNA)» των Ελλήνων και των Κυπρίων.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










300