21-28 Μαΐου 2025
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 21 έως 28 Μαΐου 2025του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως,περιλαμβάνει διαδικτυακές ημερίδες και τηλεδιαλέξεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2025 | 18:00 – 21:00
Διαδικτυακή Ημερίδα: «Σχεδιασμός επιστημονικής έρευνας στο μάρκετινγκ και στη διοίκηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών οργανισμών»
Live link:https://shorturl.at/DsFiC
Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Business Administration (ΜΒΑ) και Technology & Innovation Management (ΜΤΙΜ)του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και με την υποστήριξη του ΚΕΔΙΜΑ του Πολυτεχνείου Κρήτης, διοργανώνουν Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Σχεδιασμός επιστημονικής έρευνας στο μάρκετινγκ και στη διοίκηση πολιτιστικών & καλλιτεχνικών οργανισμών». Εισηγητής είναι ο Δρ Κωνσταντίνος Μαστροθανάσης, Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Θεατρική Αγωγή ΙΙ: Έρευνα και Πράξη» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Μαΐου 2025 στις 18:00-21:00, διαδικτυακά μέσω ZOOM στον σύνδεσμο: https://shorturl.at/DsFiC(Meeting ID: 987 5521 5564/Password: 960043). Θα επικεντρωθεί στη μεθοδολογική συγκρότηση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας επιστημονικής έρευνας στον χώρο του πολιτιστικού μάρκετινγκ και της διοίκησης πολιτιστικών φορέων. Μέσα από εφαρμοσμένα παραδείγματα, θα παρουσιαστούν οι βασικές φάσεις της ερευνητικής διαδικασίας.
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2025 | 19:00
Διαδικτυακή Συζήτηση: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθρωπιστικές Σπουδές: Προοπτικές, Προκλήσεις και Προβληματισμοί» στο πλαίσιο της Σειράς «ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ: Διαδικτυακές Συζητήσεις για την κοινωνίας, την επιστήμη και τον πολιτισμό»
Live link:https://tinyurl.com/ms5vby92
Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν μετασχηματίσει την ανθρώπινη ζωή με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο τεχνοεπιστημονικός τρόπος σκέψης, τονίζοντας ακόμα περισσότερο την επικυριαρχία των Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών επί των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Στο πλαίσιο της σειράς «ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ: Διαδικτυακές Συζητήσεις για την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό», η Δρ Ελισάβετ Κιούρτη, Ακαδημαϊκή Σύμβουλος της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο ΑΠΚΥ, ο Δρ Νίκος Τριμικλινιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο Δρ Μιχαηλάγγελος Αναστασίου, Ερευνητικός Ακόλουθος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα συζητήσουν το θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθρωπιστικές Σπουδές: Προοπτικές, Προκλήσεις και Προβληματισμοί».
Επιμέρους ανακοινώσεις:
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Μαΐου 2025 στις 7:00 μ.μ., ανοικτή στο κοινό για διαδικτυακή παρακολούθηση και συζήτηση, μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/ms5vby92
Η Σειρά ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ διοργανώνεται με τη σύμπραξη τριών Πανεπιστημίων: ΑΠΚΥ, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2025 | 19:00
Τηλεδιάλεξη: «Έμφυλες αναπαραστάσεις της εργατικής εμπειρίας στην Ελληνο–Αυστραλιανή Λογοτεχνία» (6ος Κύκλος Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)
Live link:https://tinyurl.com/w83nj23j
Ολοκληρώνεται στις 23 Μαΐου 2025 ο 6ος Κύκλος της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», τον οποίο διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία». H Δρ Βασιλική Πέτσα, πεζογράφος και διδάσκουσα στο εν λόγω Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΚΥ, θα μιλήσει με θέμα τις «Έμφυλες αναπαραστάσεις της εργατικής εμπειρίας στην Ελληνο-Αυστραλιανή λογοτεχνία». Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/w83nj23j
Εγγραφή για λήψη πιστοποιητικού συμμετοχής: https://forms.office.com/e/zdXkeDbBmF
Η οργανωμένη και σε μαζική κλίμακα μεταπολεμική μετανάστευση Ελλήνων στην Αυστραλία, οι οποίοι κυρίως δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνον την ανασυγκρότηση της Ελληνο-Αυστραλιανής διασποράς, αλλά και την άνθηση της σχετικής λογοτεχνικής παραγωγής. Στο πλαίσιο της τηλεδιάλεξής της, η Δρ Πέτσα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε λογοτεχνικά έργα της Ελληνο-Αυστραλιανής διασποράς που θεματοποίησαν από μια έμφυλη σκοπιά όψεις της εργασιακής καθημερινότητας, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι γυναικείες υποκειμενικότητες.
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2025 | 19:00
Διαδικτυακή Ημερίδα: «Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην έντεχνη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων» (Σειρά Τηλεημερίδων «Το Θέατρο πέρα από το Θέατρο»)
Live link: https://tinyurl.com/5bz8vbhz
Με την τηλεδιάλεξη με τίτλο «Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην έντεχνη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων» συνεχίζεται η σειρά τηλεημερίδων «Το Θέατρο πέρα από το Θέατρο» που διοργανώνεται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές». Ομιλητές είναι ο Δρ Κωνσταντίνος Μαστροθανάσης, Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Θεατρική Αγωγή ΙΙ: Έρευνα και πράξη» του προαναφερόμενου Προγράμματος, και ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, φιλόλογος και υποψήφιος διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.
Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου 2025 ώρα 19:00 μέσω TEAMS στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/5bz8vbhz.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να εμπνεύσει μια ερμηνευτική προσέγγιση στη λογοτεχνία; Πώς ένα εργαλείο δημιουργίας εικόνας ή βίντεο μπορεί να ζωντανέψει ένα απόσπασμα αρχαίου δράματος στην τάξη; Στην τηλεδιάλεξη θα παρουσιαστούν πρακτικοί τρόποι με τους οποίους εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αξιοποιηθούν δημιουργικά στο πλαίσιο της διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων με εστίαση σε έντεχνα παιδαγωγικά σενάρια που αναδεικνύουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας στη μελέτη της λογοτεχνίας, της ποίησης και του αρχαίου δράματος.
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2025 | 19:00
Τηλεδιάλεξη: «Αποδομώντας τον μύθο της γενετικής ιδιαιτερότητας των εθνών»
Live link: https://shorturl.at/xGFEl
Ο ακαδημαϊκός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Δρ Κώστας Καμπουράκης, προσκεκλημένος ομιλητής της Σειράς «Έθνος και Γενετική: Κατανοώντας τα όρια μεταξύ DNA και εθνικής/πολιτισμικής ταυτότητας» που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη», θα δώσει ανοικτή τηλεδιάλεξη στις 28/05/2025 με τίτλο: «Αποδομώντας τον μύθο της γενετικής ιδιαιτερότητας των εθνών».
Η διάλεξη θα αρχίσειστις 19:00 μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://shorturl.at/xGFEl
Εγγραφή για λήψη πιστοποιητικού συμμετοχής: https://forms.office.com/e/ivuHhUZrnu
Η τηλεδιάλεξη έχει ως στόχο να αναδείξει τις διαφορές μεταξύ γενετικής και έθνους/εθνικής καταγωγής, αναλύοντας ιδιαίτερα την περίπτωση των εμπορικών τεστ καταγωγής DNA. Τον άξονα της ομιλίας του Δρος Καμπουράκη θα αποτελέσουν τα πορίσματα του πρόσφατου βιβλίου του με τίτλο «Ancestry Reimagined: Dismantling the Myth of Genetic Ethnicities».